A Pofon 74 csődzenekar felvette az első fapados albumát

„Egy igényes albumot körülbelül 3 hét alatt vesznek fel egy stúdióban,egy igénytelent körülbelül 4-5 nap alatt” – kezdte Szász M. Attila az udvarhelyi Xperience Studió vezetője.
Mi felvettünk 10+1 számot körülbelül egy és fél nap alatt. Ez vagy azt jelenti, hogy nagyon nagyon jók vagyunk vagy azt, hogy igénytelenek. Miután több sört is megittunk, az együttes nagy része hajlott arra, hogy inkább nagyon nagyon jók vagyunk.
Fotóriportot egy együttesről nem árt olyan képpel indítani, ami esztétikailag jól megkomponált, tiszta és az sem árt, ha rajta van Isti, a basszusgitárosunk.

Szólógitárosnak lenni jó.

Gondolkodtunk azon, hogy mivel nagyon sok minőségi zenét játszó együttesben mindenkinek van egy külön imidzse (lásd. Backstreet Boys) nekünk sem ártana. Mondjuk én és TSz készen vagyunk, de nem ártana, ha a dobos egy japán karakter lenne – Cson Gi, Szénássy lenne a jamaikai raszta, Isti meg az entellektuel.

�vegfalak mögött

Egy studiófelvételen minden hangsávot külön kell felvenni, ezért először a dobot vettük fel, utána a basszust, szólót és legvégül kerültek fel a hangok és az effektek.

Csongor valamit fog a kez�©ben.

Csongor, a dobos egy kínai evőpálcikához használatos valamit fog a kezében, amit több kerek hengerszerű tárgyhoz ütögetve, ritmikus hangokat adnak ki.

Akusztika csekk

TSz teszteli ezeket a ritmikus hangokat, hogy megfeleljenek a Pofon szellemiségének.

Oxigént csekkolni kellemes, gyorsabban száll, mint a képzelet.

Én egy gázmaszkot tesztelek. Rövid időn belül rájövök, hogy nem ad ki hangot, épp azért hangszerként kevésbé használható.

Szénássy elfáradt.

Szénássy gitározás után elfáradt, ezért leheveredett a stúdióban egy matracra. Sokáig gondolkodtam, hogy mire lehet jó egy stúdióban a matrac – például arra, hogy a zenész este nem akar hazamenni, ezért ott alszik, de azért végig ott volt bennem az a gondolat, hogy lehet inkább szeretkeznek rajta.

Nem is tudunk gitározni, de úgy teszünk mintha.

A kép megtévesztő. Ezeket a dolgokat a kezünkben nem tudjuk kezelni. Megtudjuk Szászemtől, a hangmérnöktől, hogy ez a popszakmában nem is olyan ritka.

Szövegírás

Az Eszperente szex zene szövegét otthon felejtettem, így újraírjuk a számot a lépcsőn. Nem az a professzionális hozzáállás, de ez a Pofon.

Zsolt, a gruppie

Fegyver, a zenekar azon tagja, akiről soha nem beszélünk, mert tulajdonképpen nincs is benne a zenekarban. Mindezek ellenére a „Buenos Airesbe nem megyünk” számban backup-singer volt.

Mikrofon csekk

Szövegfelmondás. Irhatnám azt is, hogy énekelünk, de minek megsérteni azokat, akik tényleg énekelnek. TSz hangjára az „Ildi, a titkárnő” alatt kellett tenni egy Cher-szűrőt, én meg megkérdeztem Szászemtől, hogy mi kell ahhoz, hogy olyan legyen a „Költő geppánk” hangzása, mintha Gangxta Zoli csinálná, mire a hangmérnök azt válaszolta, hogy ehhez Gangxta Zoli kell.

Sok információval lettünk gazdagabbak – az erdélyi zene helyzete lesújtó, 10.000 albumot kell eladni, hogy aranylemezt kapj, s ez mindeddig Erdélyben csak a Dupla Kávénak sikerült, ők 12.000 példányt adtak el. Erdélyi lemezeladásban második Balázs Pali 6000-el, a harmadik Kristóf Katalin 4000-el. Egy erdélyi előadó egy albumból, Szász M. Attila szerint, átlagosan 600-800 darabot ad el. És az is bevett szokás, hogy az első 100 eladott cédé után már úgy hirdetik az albumot, hogy: „Már aranylemez!”

A képek szerzője Szénnássy Zsolt, aki nélkül ez az illusztrált stúdiófelvétel nem jöhetett volna létre, ugyanis ő a szólógitárosunk is. A stúdiófelvételen 16 liter sör és 4 liter tej fogyott el.

Béfé::

14 válasz: “A Pofon 74 csődzenekar felvette az első fapados albumát”

  1. Öcsike

    Az albumot csak megvenni lehet majd, vagy le is lehet tölteni innen a blogról?

  2. Szomszédnéni

    A 10+1 számról egyet felteszünk izelítőként. Azt le lehet tölteni. Kábé a hétvégén, mert most masterezik a nyersanyagot. A többi szám se lesz drága, még nem tudjuk mennyi lesz az album, de tudjuk, hogy nagyon nagyon nagyon olcsó lesz.

    Béfé::

  3. Bea

    4 liter tej. :) Ki itta a tejet?

  4. bacsa

    En megveszem. Mar csak azert is. De hol?

  5. bacsa

    Apropo, a kezelhetetlen-szerszamos-kepen nagyon Blues Brothersesek vagytok. Talan meg az eredeti paroson is tullotok. Mar csak ezert is.

  6. Szomszédnéni

    Kösz a Blues Brotherses párhuzamot, bár nekik volt hangjuk. A koncertjeinken lehet először majd megvenni az albumot, a legelső ilyen lemezbemutató koncert Kolozsváron lesz április 7-én vagy 8-án az 3. Erdélyi Humorfesztiválon. De ott leszünk a Félszigeten is, és lehet a Szigeten is.

    Előre is kösz, hogy megveszed az albumot, ezt a pénzt az erdélyi igénytelen zene fejlesztésére fogjuk fordítani.

    Béfé::

  7. Hegedüs Csilla

    Gratulálok az első fapados albumhoz, szeretném megvenni, amint lehet.
    Remélem az idén is jösztök a Bonchidai Kastély Napokra.
    (augusztus ultolsó hétvégén)

  8. mezei

    A második képen Béfé úgy néz ki, mint “Sörényi Levente” fénykorában. Hát akkora sikeretek legyen, mint nekik :-) .

  9. eva

    az a “gitárospáros” fénykép egészen.. hogy is mondjam… izééé .. köhöm, köhöm.. érdekesen eredeti.. Na jo azé annyira nem, vagyis de, csak ugy néztek ki mint valami bájgúnarok, már elnézést a megfogalmazásért..
    :::..:::::)Csak így tovabb.. még igazi Beatles lesz belőletek..

  10. Szomszédnéni

    Éva:
    Mi a “bájgunár” szó pontos jelentése? Csak azért érdekel, mert előtte volt két köhöm és egy izé.

    Mezei:
    Sörényi? Miért nem a Bodry János?

    Béfé::

  11. bacsa

    igenytelen zene, igenytelen turo.
    Kicsit zavaro szamomra, hogy az erdelyi magyarsag az anyaorszag muveszeti (na jo, szukitsunk zeneire jelen esetben) konyhamalaca lett szep lassan. Kioregedett, otthon mar sikertelen eloadok (tisztelet annak a vaegy kivetelnek) igyekeznek minden erdelyi melldongetos esemenyen lehuzni meg ety kis penzt rolunk, meg helyrepofozni a hirnevet. A szeptemberi udvarhelyi borfesztivalon pl a himnuszolas odanemillo es undorito volt. Jo lenne tamogatni minden helyi probalkozast, a lehetosegekhez merten.

    Na, hogy bekomojodtam. Bocs.

  12. eva

    hát sértegetni nem akartam vele.. :)
    Na jo.. akkor elemezzünk: a köhöm, kétszeri használata és az izé egyszeri használata kertelést jelent, vagyis a megszolitó így akarja kifejezni, hogy, mivel a véleménye eléggé nem pozitív, a megszolítottat nem akarja megsérteni ezzel, ezért inkább huzza az időt..
    A bájgúnár szó ez esetben tipikus “nem tudom mi ez a kezemben, de a fénykép jó lesz..” felfogásu egyént jelenít meg (ami napjainkban eléggé gyakori), mondjuk ebben az esetben, kevéssé társul negatívummal, mert a Pofon 74, eleve “romániai magyar fapados csődzenekarnak” nevezi magát, vagyis ide most komikum társul, ugyhogy végköveteztetésként a bájgúnár itt vicces, nem vádló.(legalábbis én azt remélem) kérdés? :)

  13. Szomszédnéni

    Bacsa, lesz majd Magyarorszag a mi konyhamalacunk. :)

    Béfé::

  14. Huzat

    Fegyver tényleg gitározik azon a képen vagy ti próbáltátok leradírozni az ujjait a képről s azért olyan mosottak? Asszem az A válaszra teszem a pénzem, mert az is kitűnik, hogy beleéli magát a gitározásba, akárcsak Santana… s még hajban is hasonlítanak… annyi különbség azért van, hogy a hispán fiú kicsit jobban megdől… de gondolom, ez csak a kor átka. :)
    Máskülönben sok sikert az új lemezzel. Ha lehet, tartsatok meg nekem is egy másolatot, mert, ha lesz pénzem, ígérem, hogy megveszem… ha nem, akkor is.