Galla Miklós

Lassan kezd úgy összejönni, hogy humoristának lenni – full time munka. Valami mindig leköt – legyen az bírósági tárgyalás, Pofon 74 albumfelvétel, Rejtő Jenő cipőfűzőjére való gyűjtés, s rendesen be se fejeztük ezt, jön a 3. Erdélyi Humorfesztivál.
Népújságnak adtam egy interjút mostanában, és azt mondtam, hogy azt szeretném, ha ott lennék a 80. Erdélyi Humorfesztiválon is. Esetleg a poraim, egy urnába, első sorban, hogy jól lássak.
A minap, rögtön, miután elkészítettük azt a 30 másodperces rádióreklámot, amivel a fesztivál pályázatra keresünk humoristákat, felültünk TSzel egy buszra, és rádöbbentünk, hogy hoppá, mi most fesztivált szervezünk. Kíváncsiak voltunk, hogy vajon hányan szerveznek még fesztivált a busz utasai közül, de ezt már nem tudtuk meg, hogy menj oda egy teljes ismeretlenhez azzal a szöveggel, hogy: Elnézést néni, Ön most fesztivált szervez?

Most épül a program, és azt kell mondanom nagyon jól néz ki. Kezdetnek ott lesz a honi termés színe-java Gáspárik, Nagy István, Petőfi Rulez! (ők nyerték a Szomszédnéni különdíjunkat a Médiabefutón – egy húsdarálót), Székely Csaba parodista, Könczy, L.I.B.A., a tavalyi Humorfeszt fődíjas, Miskárolók, Pofon 74 – tovább is van mondjam még. A Csíki Játékszín csak azért nincs itt, mert a színházigazgatójuk nem engedi, premierre próbálnak ugyanis.

Verseny.
A verseny eddig eléggé uncsi volt, mert nem tudtuk lecsekkolni a versenyzőket, magyarán, csak egy e-mailben elküldött szöveg alapján tudtunk válogatni. Idén másképp lesz, kicsivel nagyobb költségvetés, így lemegyünk megnézni mindenkit a saját városában. Itt a hivatalos izé, felhívás, komoly:

„Humorista kerestetik!
500 RONnal, azaz 5 millió régi lejjel jutalmazzuk Erdély legjobb humoristáját a hamarosan megrendezendő 3. Erdélyi Humorfesztiválon. Jelentkezz egy 5 perces saját vicces írással, és tied lehet ez a pénz.
A jelentkező humoristáknak – egyedül vagy társulatként –, a saját humoreszkjüket, viccüket, stand up-jukat kell előadják a fesztivál versenyén (április 7.), amelyet egy zsűri fog értékelni. Az előadás műfajilag kötetlen, a cél a nevettetés.
Jelentkezni névvel, telefonszámmal a verseny@humorfeszt.ro drótpostacímen vagy a 0740-888864-es telefonszámon lehet. A pályázati határidő: 2005. április 2.
A szervezők vállalják a jelentkezők útiköltségeit, és szállást biztosítanak a verseny éjszakájára. „

És most vissza a szervezés legsötétebb katlanaiba. Idén 7 darab általunk előzetesen kiszelektált versenyző méri majd össze az erejét április 7-én a Studházban. Ezek közül kiválasztunk 3-at, aki másnap a Gálán versenyez majd az 500 RON-ért.
2005-ben a tíz versenyző közül körülbelül 5 volt minőségi. Idén sokkal több pénz és energia lesz abban, hogy jobb legyen a minőség.

Sztárok
Míg a múlt évben mindössze egy sztárja volt a Humorfesztünknek, idén sokkal nagyobb lesz a szórás: a honi sztárok mellett, a pénteki nap itt lesz Maksa Zoltán, szombaton pedig a magyar abszurd humor királya – Galla Miklós 50 perces estjét lehet végigröhögni.
Ja, és persze ott lesz a Szomszédnéni is.

Galláról
Biztos van, aki még emlékszik arra, hogy felvetettem a blogon, hogy ki jöjjön: Maksa, Hajós vagy Dolák-Saly. Nos, mivel egyetlen előadó sem ért el abszolút többséget, úgy gondoltuk, hogy hívjuk Maksát és még egy humoristát, aki szakít, mint a pinty. Kedves barátaim, akik szeretjük vagy nem szeretjük Hajóst, el kell mondanom, hogy Hajós most már komoly ember lett, és tévézik, épp ezért nem tud jönni. Dolák-Saly pedig végigturnézta Erdélyt a L’art pour L’arttal, a szék alá röhögtem magam, voltam az előadásukon, de nem hatott volna az újdonság erejével. És akkor csillant meg Bodor Laci kollégám, hogy hallott erről a Galláról, lehet, hogy el lehetne hozni.
Próbálom kicsit visszatartani az örömujjongást (nade komolyan: úgy nézek én ki, mint aki örömújjong?) de nehéz. Galla az az humorista, aki miatt eldöntöttem, hogy abszurd humorral akarok foglalkozni. Galla, az akin akkor is lehet nevetni, ha meg se szólal. Galla, az abszurd. Galla, az én szupersztárom. Ja, és persze ő a hivatalos Monty Python fordító, eredeti L’art pour L’art-os, Holló Színházas.

Galla

Funny Stuff. Kicsit nehéz volt meghívni, mert Galla sok értelemben egy excentrikus perszóna. Van egy telefonja, de ő nem veszi fel. Üzenetet kell hagyni neki az üzenetrögzítőjén a meghívás részleteivel, és ő majd később megkeres. Izgultunk 6 napot. Megkeresett. Mondta, hogy jön, szívesen, Humorfesztivál, ő is nyert ilyet Magyarországon. És kéri, hogy azt írjuk fel a plakátra, hogy: Galla Miklós frenetikus önálló estje. Szó szerint. És nehogy kihagyjuk azt a szót, hogy frenetikus.
Imádom ezt az ember.

Béfé::

20 válasz: “Galla Miklós”

  1. eva

    feleőség?..azt biza igényel, de amugy ti biztos jót [a jo itt relertív] tesztek az emberekkel.. mert a szar életükbe visztek egy kicsi nevetést.. + a nyeremény, ami már eleve előzékenység.. úgyhogy Béfé ezzel inkabb be fogsz vágódni a reformatus rokonaidnál..

  2. Kofika

    aze` kar hogy a hajos nem jon… de ez van nah, ha mar az emberek komolyodnak, nem megmar jonnek humorizalni itten nalunknal, a tevezebol kifolyolag. a hajos azert csak a legjobb marad magabol sajatulag.persze ez csak egy velemenyezes:P

  3. Szomszédnéni

    Eva. Szerintem nem kellene ennyire sarkitani. Ha ugy vesszuk, lehet, hogy en es TSZ vagyunk a legnagyobb Galla rajongok, es azert hivtuk meg, hogy a mi szar eletunkbe hozzunk egy kis nevetest.
    :)

    Befe::

  4. a református rokonok

    Már bevágódott :-)

  5. csuklanirossz

    Nem tudom, tényleg nem tudom, az omladozó fal színű nadrágomat vagy a nyakánál kirágott pólómat dobjam fel az oltárra,…….tényleg eljön Galla ?
    juhé

  6. Szena

    Galla Miklos >> NAGYON JOOO

  7. Szena

    ezt muszaj lesz betegyem, ha valaki azt hiszi, hogy a pofon a legrosszabb ezt hallgassa meg:

    http://adg.whirrl.com/2006/01/22/the-final-countdown

    szoval fiuk meg sokat kell dolgozni

  8. eva

    jo akkor ne sarkitsunk, de akkor is ugyanaz jon ki mert, vegulis nem zartkoru eloadas, ahol csak te es TSz leszel, ha minimum egy ember fogja latni az akkor mar nyert ugy. Ugyhogy ha akarjatok, ha nem ugyanoda lyukadunk ki.. es ki mondta, hogy egy humoristanak nem lehet szar elete? mindenkie az, csak neha nem vesszuk eszre, es azt hisszuk, hogy nem is szar..,na jo na abbahagyom :)

  9. Szomszédnéni

    Azert remelem, legalabb 2-en eljonnek az eloadasra. Nyugtassatok meg… Valaki?

    Béfé::

  10. eva

    ja akkor nem sarkitok, de akkor is ugyanoda jutok ki, mert ha nem zartkoru eloadas lesz ahol csak Te es TSz lesztek es ha mar egy ember is latta az eloadasat, akkor nyert ugyetek van, ugyhogy ha akarjatok ha nem ugyanoda lyukaunk ki, (legalabbis en) hogy ez megis csak egy “tobb mint ket ember szamara pozitiv dolog”. Na. Es ki mondta, hogy egy humoristanak nem lehet szar elete?! Szerintem mindenkie az, csak neha nem vesszuk eszre hogy az es azt hisszuk, hogy nem AZ.., na jo na.. :)

  11. eva

    lelekben ott leszek, jo?.. asszem elromlott a gepem.. vagy en..

  12. th

    Sajnos, én erről is lemaradok… :-( (

    De szeptembertől otthon leszek, s ígérem, minden fellépésetekre kétszer is elmegyek!

  13. Valaki

    Nyugi!

  14. Szomszédnéni

    Baszki, szeptembertol th miatt minden eloadasunkat ketszer kell eloadjuk. Ez van, meglesz th. Lehet a masodik vegere mar mi is tudni fogjuk.
    TSz

  15. a református rokonok

    Lehet, hogy figyelmetlen vagyok, de mikor is lesz a tumorfesztigyál?

  16. Szomszédnéni

    Aprilis 6-7-8., Kolozsvár, Diákművelődési Ház, magyarán Studház.

  17. L.I.B.A

    hi. nahat, turelmetlensegem a belogocskatokra kergetett humor info. vegett. minden info eljutott az ertelem fokara, ugyhogy munkara fel :) .

  18. csuklanirossz

    áááááááááááááá Galla áááááááááááááááá

  19. Szomszédnéni

    Csuklanirossz, beragadt a billentyűzeted.

  20. Curtel Knudge

    I would like to wish you much luck. And a lot of money. Thank you.