Humor és politika?

Ismét visszatérek a Humorfeszt utáni vacsoránkhoz Maksával. Szereplők: én, TSz és a magyarországi humorista. Volt egy fontos kérdésem, hogyan válaszol egy humorista arra, hogyha megpróbálják beskatulyázni jobboldalra vagy baloldalra. Maksa profi: azt válaszolta, hogy ő mindkét oldalnak fellép. Két óra különbséggel lépett fel a Fidesznek és az MSZP-nek. Nem kétszínűség ez, profizmus. Pedig vannak elkötelezett jobb és baloldali humoristák – folyt tovább a beszélgetés – Fábry Sándor és Hajós jobboldali (lásd például Heti Válasz Fábry interjút), a Hofi mellett felnövő humoristageneráció pedig baloldali: Farkasházy, Bajor, Heti Hetes stuff nagyrésze.
Mi a helyzet Erdélyben?
Évekig játszottuk TSz-el a Szomszédnéni kapcsán, hogy ő a konzervatív és én a liberális szemléletű. Szegény Nagy Pali barátunkat, aki akkor még MIT-es volt, annyit hülyítettük, hogy én már el vagyok veszve a jobboldal számára, de TSz még nagyon ott van. Játékunkkal, hogy két világszemléletet képviselünk, sikerült mindenkit megfogni. Az igazság – nincs világszemléletünk, addig jó, ameddig a közönség röhög. Léptünk fel Félszigeten és Tusványoson is. Március 10-én például Tőkés Lászlónak léptünk fel Nagyváradon a Partiumi Keresztény Egyetem meghívására, április 8-án pedig Nagy Zsolt RMDSZ-es miniszter benn volt a Humorfesztivál zsűrijében. Ez nem tesz minket jobb vagy baloldalivá. Kelemen Attila megkérdezte a blogunk egyik korábbi hozzászólásában, hogy jövőre is két politikus lesz a zsűrinkben? Nem mi állítjuk össze a Humorfeszt zsűrijét, de remélem nem. Egy ismerős a Fiatal Baloldaltól, megkérdezte, hogy a Fidesznek például fellépnénk-e? Miért is ne.
Maksa adott egy tanácsot – lépjetek fel, amennyit lehet, és amennyit tudtok és bármelyik oldalra.
Tisztelt Szomszédnéni régi, mostani és jövendőbeli nézők, ne várjátok el tőlünk, hogy oldalt válasszunk, nem fogunk. Legközelebbre például elfogadtunk egy jobbos meghívást a Budapesti Márton Áron Kollégium Tavaszi Fesztiváljára és egy balost, a kolozsvári RMDSZ (már amennyire meg lehet határozni az irányultságát) szervezte Apostol és Homonyik „Álmodj királylányt” koncertet vezetjük fel a kolozsvári sportcsarnokban.
Megegyeztünk, hogy mindkét helyen pontosan ugyanazokat a jeleneteket és poénokat fogjuk előadni.

Szerencsére mindezt kipihenhetjük egy ausztriai fellépésen, Bécsben, ahová Horvát Zsolt barátunk hívott meg. (Gőzöm sincs, hogy nekik van-e valamilyen oldaluk?) Ki tudja talán egyszer még Dániába is eljutunk, megnézni Hamlet várát.
:)

Béfé::

14 válasz: “Humor és politika?”

  1. Andra

    Szerintem hülyeség ez a jobboldal-baloldal felosztás. Ha hozzátok Erdélybe is beszivárgott, az gáz. Kiváncsi vagyok mikor jelennek meg a jobboldali és baloldali festők?

  2. Szeplőtelen bordásfejű

    Szerintem meg azon nagyon hamar elcsúszik valaki, hogy nem gondol semmit. Vannak élvezhető jobbosok, balosok. És vannak hiteltelen semmitsemgondolók. Itt is jelzem, hogy azt a minősíthetetlen eljárást,a mi Nándikával történt nem lett volna szabad szó nélkül tűrnötök. Egy ilyen incidens esetén addig nem folyik a show, amig nincs rend .Ezt mondom úgy, mint aki profi rendezvényszervezők és előadók között nőtt fel. Tartoztok a tisztázással. pb.

  3. Ágota

    Hajós nem jobboldali, hanem liberális. Mellettük kampányolt az utóbbi hetekben.
    Apropó, mikor lesz a bp-i fellépésetek?

  4. Szomszédnéni

    Hello Szeplőtelen.
    A sztori
    Eltört “A hal neve Wanda” cédénk, és kihúzva filmvetítésileg bennünket a szarból, JBN hozta el nekünk, amiért mi felírtuk a guestlist listára, hogy jöjjön és menjen szabadon. Nem a Szomszédnénin múlt, hogy ez nem így történt, a teljes történetet is Soós Robitól tudtuk meg, majd Nándika blogjából.
    Az állásfoglalás
    Az ajtónállók részéről nem volt szép dolog, hogy nem engedték be, mint meghívott, ugyanis JBN segített nekünk.
    Az előzmény
    Az előzményhez hozzátartozik, hogy mi ketten kicsit pofátlan módon, minden ismerőst, havert, lakótársat, barátnőt, volt barátnőt felírtunk a guestlistre, aminek következőben az első Humorfeszt napon a teremnek fele ingyen jött be, amire a társszervezők kicsit mérgesek lettek, mert volt közöttük olyan, aki annak ellenére, hogy szervező volt, vett belépő jegyet. Épp ezert Néndika is első nap ingyen jött be.
    Másnapra társszervezőék nagyon megnyirbálták a listát, és a Szomszédnénin, médián és aktuális barátnőkön kivül (mennyit fogunk mi kapni ezért a kifejezésért Laurától, Gadától) mindenki mást kihúztak a listáról. Szóval nemcsak Nándikát nem engedték be, hanem az ismerősöket se, sajna. Így vala, ha a Szomszédnéni a fesztivál programrészével és a versennyel foglalkozik csak, s nem az adminisztrációval is.
    A bónusz
    Karpótlásként ha elfogad Nándika a Szomszédnénitől egy Félsziget heti belépőt, akkor örülnénk. Well?
    Béfé&TSz

  5. Szomszédnéni

    Ágota.
    Lehordom ezt a Maksát, keveri nekünk össze Hajóst.
    Április 21-én megyünk Budapestre a Márton Áronba, gyere.

    Béfé::

  6. Szena

    tenyleg mindenkit kihuztak a listarol, van akinek meg az aktualisat is :)
    amugy sose tudtam melyik a jobb es melyik a bal. En peldaul bal kezes vagyok, ez azt jelenti, hogy en politikailag jobbos vagyok???

  7. Szomszédnéni

    Szegeny Szena Szidijet is kihuztak. Jo a szingliknek.

  8. nandika

    Well. Megbeszéltük.

    De tényleg nem akarok több cirkuszt. Sem jobb-, sem baloldali politikussal.

    (látod, Béfé, ilyen békülékenyek a szentgyörgyiek: Dancs Annamari is, meg én is… :D :D :D )

  9. th

    Jobbos, balos, konzervatív, liberális…

    Ezek olyan előítéletek, ugye? Mielött tudnád, miről van szó, már megvan a hozzáállásod. Van egy kapta, húzz rá mindent. Kényelmes, nem kell annyit gondolkozni.

    Chris Rock után, szabadon: there’s stuff I’m liberal I’m about, there’s stuff I’m conservative about. Crime? I’m conservative. Prostitution? I’m liberal!

    ps. nem jó a szingliknek

  10. Ágota

    Hánykor kezdtek? Szívesen megnézünk titeket, de csak lábbujhegyen, nehogy lebukjunk, hogy mi nem ahhoz a csapathoz tartozunk :) Ha esetleg már csütörtökön jöttök, láthattok igazi zenés-táncos kampányzáró rendezvényeket! Csak, hogy az eredeti témánál maradjunk :)

  11. Szomszédnéni

    Ágota, keep in touch. Majd szólunk, mielőtt mennénk, és elküldöm a pontos programot is. :)

    Béfé::

  12. Kelemen Attila

    BF, nagyon jó lenne, ha jövőre a humorfeszt nem úgy alakulna ahogy az idei. Egy nagyon fontos dolgot kihagysz a beírásodból, de én tapintatosan hallgatok.

  13. timi

    na, ez remek. kiteszem a lábam pestről, ti meg beteszitek. úgyhogy muszáj újrajönnötök valamikor.
    a hajóst meg már előttem leírták.

  14. Szomszédnéni

    Attila
    Én és TSz minden javaslatodra nyitottak vagyunk, ami a fesztivált illeti. Megbeszélhetjük jövő héten.

    Timi
    Ez az te mázlid.
    :)

    Béfé::