Ami az illemet illeti

Hogy a tesóm miért vette ki a könyvtárból a “A kulturált viselkedés szabályai” cìmü könyvet, nem sikerült megfejteni. Nagyon bonyolultnak tûnik, elsô látásra csak arra jó, hogy elolvasva nehogy jól érezd magad bárhol is. Másodikra is.
Vannak részek benne, amelyek nagyon emlékeztetnek egy-egy Monty Python jelenetre.

Valahogy ìgy: Elôszôr az urakat mutatjuk be hölgyeknek, kivéve ha az ùr nem tölt be fontos társadalmi rangot, de szintén az elôbbi az érvényes, ha a hölgy is betölt fontos társadalmi rangot, ekkor kivétel, ha az ùr tekintélyes életkorral rendelkezik, ám más a helyzet, ha a hölgy is tekintélyes életkorral rendelkezik, mindez nem kötelezô amennyiben az ùr késôbb érkezik az ebédre, de az elôzetes ismeretség esetén is hanyagolható, kivéve persze, ha társsal, vagy kìsérôvel van az ùr, viszont, ha a hölgy van társaságban, akkor már az ô társait illendô mielôbb bemutatni, elôbb a hölgyeknek, persze, ha nincs a társaságban tekintélyes életkorù ùr, vagy fontos társadalmi rangot betöltô ùr, ekkor az életkor is mellékes, ìgy megtörténhet, hogy egy fiatalabb ùrral kezdünk, majd az idôsebb hölgyekkel, de lehet, hogy még elôtte az társadalmi rang ùgy követeli, hogy…..és ìgy tovább.

Az ilyesmit oldalakon keresztül tárgyalja, de ha nekem van nagymamáék padlásáról egy gázmaszkom, és viselni szeretném, arra persze nem ad utasìtást, hogy hogyan viselhetném kulturáltan. Vagy például ha jobbkézben evezôlapáttal, begipszelt balkézzel, és egy hátamra kötött döglöttmacskával indulok étterembe, szintén tanácstalanul hagy, ami az illemet illeti.
Minap kezemben egy madzagon lógó macskakôvel voltam kénytelen bevásárolni menni, erre a helyzetre sem találsz ùtmutatást. Vagy ha van egy házi bûzborzod, és egy ùtkeresztezôdésben a válladról (mert ott tartod) az ingzsebedbe ürìt, akkor hogyan kérsz meg egy járókelôt, hogy tartsa féken borzodat, amìg te tisztálkodsz? Elôbb az idôsebb hölgyeket, de ha tekintélyes társadalmi rangu urat látsz akkor ôt? Hasznavehetetlen könyv. Meg ùgy egyáltalán az illem.

TSz

4 válasz: “Ami az illemet illeti”

  1. na igen...

    Pihentagy vagy de nagyon :) )
    Es a szokasos TSz-hez hozzadodik a Vallum-szellem :) )

  2. Oogie

    És ha nem jut eszembe a fontos társadalmi rangban részesülő úrnak a neve, akkor kit mutatok be előszőr kinek?

  3. Szomszédnéni

    na igen…
    UUUURISTEN!! Eddig nekem nem mondta senki, hogy a Vallumnal van szellem. Eddig a szellemeket regi omladozo hazakban kepzeltem, de ugy latszik irodakat is megszallnak. Jaj!

    Oogie
    Hagyd a francba az illemet. Felejtsd el mindenki nevét, tegezz, egyél kézzel, na gondolkozz csak mutass be mindenkinek valami jo keményet.

    TSz

  4. Oogie

    :)