Mezôsámsond, avagy ùjból a tùlvilágról

Kissebbik Bozóferikének nem sikerült ám valami fényesre a házasság. Kicsit ô is sántìt, fél karja gipszbe van téve, de ha majd lekerül róla akkorra sem ìgérnek az orvosok semmi biztosat. Nyakától lefele csùnya seb tûnik el a blùza alatt. Tudni kell, hogy a faluban a verekedés bevett szokás, családon belül is, kìvül is. Hol többet, hol kevesebbet. Egyszer hallottam, amint kis 16 éves csajok beszélgettek, hogy melyiküknél verekednek többet. Próbálták tùllicitálni egymást. Nos Kisebbik Bozóferikének fordìtva sült el a dolog. Megházasodott, és gondolta, hogy akkor jól megveri az asszonyt. Ahogy Hajni megsejtette, mit forgat a fejében rögtön el is törte a karját. Kissebbik Bozóferikének persze. Utána a már-már kész paszulylevest lekapta a kályháról, és ùgy, ahogy volt nyakonloccsintotta vele. Hogy miért sántìt azt már nem mesélte el.

Közben a szomszéd asztalnál ül két részeg alak, állìtólag mind a kettô erôsen nagyokat tud hozzátoldani a valósághoz. Verhetetlenek ebben a mûfajban. Nem lehet eldönteni kettôjükrôl, hogy melyik a nagyobbik lódìtó. Igy aztán, mikor összekerülnek igazi csata folyik le kettejük között. Hallottam, amint az egyik kezdte:
– Ej, van egy haverom, jól megjárta.
– Há mér te?
– Cirkulázott, s egyszercsak a kissebbik ùjját tôbô’ a cirkula levitte.
– Assemmi.
– Há mér te?
– Az én haverom levágta a cirkuláva’ a kissebbik ùjját is, és le vele a gyûrüs ujját is.
– Az csak kettô, de az én haverom levágta hátrafelé mind a három ujját.
– Hát akkor még kettô maradt nekije, de az én haveromnak egy szál hüvelykujját hagyta csak meg a cirkula.
Ez ìgy ment tovább, nem figyeltem, mert bejött az egyik Flinsztón. De késôbb picit megint belehallgattam, ezt hallottam:
– A haverom ìgy jár ne (mutatja), innen vállból hiányzik mind a két keze, láttál volna vérspriccolást, amikor levágta a cirkula.

Az imént ìrtam, hogy bejött az egyik Flinsztón. Ez gondolom egy kis magyarázatra szorul. Van egy család, akik kb két éve költöztek haza Sámsondra Petrozsénbôl. Ott dolgoztak a bányában, legalábbis a férfi biztos. A férfinak csak enyhe elmezavara van, de az asszonyról határozottan állìtják a faluban, hogy meg van bolondulva. Elsôre nem látszik, azt mondják, de ha szóba állsz vele, kiderül, hogy meg van buggyanva. Na ezeknek van egy szellemi fogyatékos lányuk, ô nyilván is van tartva, kap az államtól “bolondpénzt”, ahogy a faluban hìvják. Ebbôl, meg a petrozséni végkielégìtésbôl élnek. Nem egészen értem, hogy miért, de a falu elnevezte ôket Flinsztónéknak. Gondolom a Flinsztón is olyan furcsa név, ezek is olyan furcsák, aztán azért. Van egy fiuk is, aki a legnormálisabb a családból. Felvette ezt a fiut a falu orvosa, hogy gondozza a gazdaságát. Kisebb állatkertet tart az orvos, fácánokkal, mindenféle dìszmadarakkal. Ha egy beteg meghal, vállat von, de amikor meghalt az egyik fácán megsiratta bizony. Egy ilyen orvosra vannak utalva a sámsondiak. Ennél dolgozik a Flinsztón fiu, aztán most ôsszel – az orvos tudta nélkül – leszedte az összes szilváját, és hatvanezer lejért árulta vékáját a faluban. Mindenki tudta, hogy az orvos szilvája, el is kelt. Késôbb azt próbálta elmagyarázni az orvosnak, hogy lehullt az egész a fáról. Na ennyire normális az is.

TSz

3 válasz: “Mezôsámsond, avagy ùjból a tùlvilágról”

  1. Oogie

    Él egyáltalán ebben a faluban egy épkézláb ember vagy ezek olyan világvégi teremtmények?

  2. Szomszédnéni

    Talán akad néhány épkézláb ember, de soha nem tudni, hogy mi derül ki azokról is. Inkább világvégi teremtmények. Apám – tehát félig én is – odavalósi.

    TSz

  3. bacsa

    Szerintem oda kellene koltoznotok, Szomszedneniek. Nem lenne gond a beilleszkedessel.