Egy másik cikk

Találtam a mai Campusban egy cikket a humorestünkről. Szerintem jó dolog, hogy rosszat is írnak rólunk, mert egyensúlyban tartja az egónkat. Mindazonáltal nehezményezzük, hogy kiragadtak egy jelenetet, és annak alapján próbálják lehúzni a műsorunk, s ezen oknál fogva, természetesen a kommandósaink már elindultak a Campus felé, hogy felrobbantsák a szerkesztőséget.

Béfé::

És itt a cikk:

Hülye jelenetek gyűjteménye

Az előadás kezdetét este 7-re hirdették meg. Háromnegyed óra múlva el is kezdődött a Szomszédnéni Produkciós Iroda ki tudja, hányadik humorestje. Nem velük indult a műsor, hanem Felméri Péter, a Humorfeszt idei nyertese lépett színpadra. Poénos volt az előadása, de nem „eldobom az agyamat” módra. Kicsit úgy tűnt, mintha nem tudna kilépni a Humorfeszten bemutatott debilis gyerek szerepéből, néhányszor pedig túlmagyarázta a poénjait, butának nézte a közönséget. A kezdőnek számító fellépőnek le kell tisztáznia a stílusát. Tapasztalt, úgymond profi humoristának is nehéz egy kővel és egy pohár vízzel nevetésre bírni a közönséget, akkor ő vajon miért próbálkozik?! Nekünk, nézőknek sem kölcsönzött óriási biztonságérzetet az a tény, hogy a színpadon, kezében egy szikladarabbal, hajításra készen áll egy humorista. Ezt két társa is eljátszotta, csak ők egy madzag végére bogozott követ lóbáltak. Persze, hogy nevettem: félelemből.

Több kérdés merült fel bennem vasárnap este. A Báthory-líceum folyosóján, előadás előtt elgondolkodtam: megéri nekem ez a humorest ezt a tolongást, várakozást, a harmincezer lejt? Bár voltak jó beszólások, tetszetős helyzetek, nagyszerű viccek, de a jelenetek végéről gyakran hiányzott a slusszpoén. Szerintem az Iroda többre is képes volna. Tóth Szabolcs beöltözött a falusi paraszt gyerkőc jelmezébe, Bálint Ferenc a helyettesítő tanár posztra állt be, a jelenlévők pedig nevettek azon, hogy egy lapát meg még egy lapát gané nem kétlapátnyi, hanem egy talicskányi.

Ez az, amit a közönség akar? Ócska, egyszerű helyzeteket, amin kiengedheti a néző a hangját, és röhöghet torkaszakadtából? Az egyetemistáknak, párocskáknak, akik ellátogatnak a trendi humorestre, hogy feldobják valamivel a társadalmi életüket, nincs szükségük minőségi humorra? Szomszédnéni Produkciós Iroda. Két ember, egy csapat. Taps, vagy taccs?

Mihály Zsombor”

55 válasz: “Egy másik cikk”

  1. edina

    tipikus “nem akarom jól érezni magam, még ha beledöglök is” hozzáállás.

  2. bacsa

    csak 30 ezer lej? Ez a Mihaly Zsombor ez zsugori.

  3. Szomszédnéni

    A jegyárainknál vigyázunk arra, hogy átlagosan egy buszjegy ára körül maradjanak. 0,85 euró.
    Béfé::

  4. felméripéter

    Én a magam előadását nem akarom kommentálni, ezt bárki meg tudja ítélni magának, de az nem biztos, hogy a Kőember is így érez, úgyhogy szerintem jól tetted Zsombor, hogy reszkettél a darabom alatt. A Kőember kiérzi a félelmet és már szagot is fogott. :)

    Ami viszont a Szomszédnéni előadását illeti, én azt vettem észre, hogy nagyon jól szórakoztak az emberek, úgyhogy csak azt mondhatom: a hiba a te készülékedben van.

  5. egyvalaki

    Mihály Zsombor röviden megrajzolta az erdélyi magyar humoristák képességeit, közönségét, érvényességét. Teljesen igazat adok neki, minőségi humorra volna szükség, s nem amolyan “faszra vesszük a közönséget” mentalitásra, csúfolkodunk a színjátszással című humorestekre.
    Persze nem akartam kedvét szegni senkinek, csupán elmondtam, miként is látom munkátokat. Menjetek el néha színházba és próbáljatok lopni valamit a szakmabeliektől, az igazi nagyoktól vagy ha eljártok, akkor ne csak azért tegyétek azt, hogy lássanak “kultúrközelben” is. Egy humoristának nem csak a Bulgakovban vagy Csíkvacsárcsiban kell vagánynak lennie, teljes megbecsülés kellene övezze (abban az esetben, ha jól csinál valamit) bármerre is jár.

  6. bélabá

    Kedves egyvalaki!

    Először is jó, hogy csak egy vagy a sok közül…
    Másodszor kíváncsi lennék te milyen darabokat láttál már színházban…nem csak az a színház, ahol a darab mellett szerepel a KOMÉDIA szócska.
    Harmadszor szerintem kérdezd meg a Szomszédnéni P.I. tagjait, hogy az a humor, amit megpróbálnak művelni milyen kategóriába tartozik…

  7. paszti

    Kedves Mihály Zsombor,

    nagyon sok fajta humor létezik, kicsinyke Erdélyországunkban is,
    mi sem mutatja ezt jobban, mint a tény,
    hogy Gáspárikék és a GruppenHecc mellett
    a Szomszédnéni és Felméri Péter is léteznek.

    A magam részéröl örvendek ennek a változatosságnak,
    és a mindenkori és mindenfélefajta közönség,
    vagy ennek bizonyos alcsoportja, tömegek, mindenképpen,
    lám-lám, Szomszédnéniék és Felméri Péter előadásait is
    rendíthetetlenül látogatják.

    Ennél jobb fokmérője humoruk “minőségének” nem tudom mi lehet.
    A showbiz az showbiz biza.

    Kíváncsi vagyok, viszont, milyen mélységekből alapoztad fenti véleményed. Tudományos doktora vagy a humornak?
    Nem muszály, persze, az legyél, a vélemény: vélemény.
    Az az egy ami mindenkinek van. S valami egyéb?

  8. dani

    szerintem “Szomszedneni”-ek nagyszeruek :) …es az egyeduli nivos humorcsapat Erdelyben…tetszik az abszurd humoruk…

    “egyvalaki”-nek es az “ujsagirocskanak a campus-tol”: lehet, hogy nem ertitek a poenokat es azert vagytok frusztraltak, mert nem tudtok rohogni amikor mindenki mas rohog korulotettek…amolyan “buskepu lovagoknak” kepzellek benneteket, akik nem a kek eget bamuljak hanem azt a kis feher felhot ami a kek egen van….

    Dani

  9. felméripéter

    egyvalaki-nek, (ha már nem meri nyíltan vállalni az álláspontját.)

    Úgy látom, hogy te minden színpadot a színházhoz kapcsolsz, és képtelen vagy elszakadni tőle. Próbáld meg úgy megítélni, mintha egy teljesen más műfaj lenne és akkor talán te is élvezni tudnád az ilyen, szabadabb humorizálást.

    Az ilyen rugalmatlan és maradi hozzáállás, mint amilyen a tied, az, amelyik elítéli most például a rap-et mint zenét, vagy évekkel ezelőtt a Beatles-t.

    Itt nem színvonal különbségről van szó, hanem érdeklődési körökről és ízlésekről, és úgy érzem, hogy nem lehet azt mondani, hogy ez gyengébb mint a színház, hanem csak azt, hogy egyszerűen más.

  10. egyvalaki

    Ha mindenképp akarjátok dícsérni az értéktelen dolgokat, hát tegyétek azt. Itt arról volt szó, hogy nem kapunk minőségi, színvonalas humort, hanem amolyan erőltetett poénok maradnak az említett társulat felhozataláúl.
    És kedves bélabá: ha életemben nem jártam volna színházba, biztosan más példaanyagot társítottam volna mondandóm mellé. Hidd meg nekem, voltam előadásokon, szívonalasok és gyatrákon is egyaránt.
    Elhihetitek azt is, hogy tudom mi a humor, azon belül is képes vagyok műfajokat megkülönböztetni. Én csupán az értékre szerettem volna felhívni a figyelmet, a minőségi kivitelezésre. Merthogy ilyen humort bármelyik viccportálon találunk. Nemde? Ezt akartam kiemelni, de az elfogultság mögül nem igen lát ki a hozzászólók egyetlen tagja sem.
    Mindamellett tiszteletben tartom mindenki véleményét, egyszerűen vitát nyitottam, vitáztunk és ezért érdemes volt felkelni:)

  11. egyvalaki

    Ja és Péter, légyszives magyarazd meg nekem, te példáúl milyen beállítottságú társadalmi rétegnek állítod össze humorestéidet? Ha már érdeklődési köröket említesz. Meg tudod határozni célközönséged? Vagy csak nagy szavakat vetsz az emberrel szembe?
    Mindazonáltal, ha a humorjátékot elkülönítitek a színjátszástól, akkor nincs is miről beszélni.
    Értsétek meg egyszer s mindenkorra: nem azzal van bajom, hogy humort csináltok, hanem annak minőségével. Ezt érdemli az erdélyi magyar társadalom szerintetek?

  12. hm...

    Edinának, Bacsának (bár ő legalább vicces volt), Felméri Péternek, Pasztinak, Daninak stb.

    Szerintem is nagyon jó a Szomszédnéni. A stílusával, az előadásaival sok-sok éves hiányt pótol. Legnagyobb előnyüknek azt tartom, hogy természetesek, és tényleg van humorérzékük, ami sok humoristánál többnyire elhasznált, üres stb poénokban és a kétségbeesett erölködésben merül ki.

    Viszont nekem is van néha olyan érzésem, hogy TSz és Béfé sokkal többre képesek, mint amennyit adnak magukból egy-egy előadáson (főleg ha még az írásaikat is olvasom közben, és látom, hogy azok mennyire természetesek, eredetiek, könnyedek, gördülékenyek – ez Béfére különösen vonatkozik). És talán a fenti cikket kritizálóknak észre kellett volna venni azt a rövid kis mondatot M.Zs. írásában, hogyaszondja: “Szerintem az Iroda többre is képes volna.” Ez számomra többek között azt jelenti, hogy: 1) ez egy személyes vélemény (akárcsak az enyém, tehát fölösleges rám támadni, úgyis megmarad), 2) nem egyértelműen negatív (különben Béfé nem is vágta volna be, hehe), 3) a cikk szerzője úgy gondolja, hogy a Szomszédnéni sokkal többet tudna, mint amit éppen bemutatott (ez egyébként a Szomszédnéni általános tevékenységét tekintve tulajdonképpen dicséret, nem?).
    És végül kíváncsi vagyok, hogy ki nem lenne ideges, ha háromnegyed órát kellene várakoznia egy bármilyen előadásra tömegben, melegben stb. Személy szerint, nem biztos, hogy azután lenne kedvem nevetni (inkább paradicsom-technikát alkalmaznék). Persze más a helyzet, ha a várakozás miatt éppen nem kések le semmit, nincs tömeg, bűz, és egyéb ilyenkor szokásos kellék, és mondjuk van egy kis jó zene is.

  13. Szomszédnéni

    Rövid válasz tőlem, de ez a Szomszédnéni álláspontja is:

    A humor az nem színház. Mi humoristánk soha sem fogunk tudni olyan érzelmi skálát megjeleníteni, mint Sir Anthony Hopkins. Nem is az a dolgunk. Viszont egy színész sem fogja tudni azt hozni, mint a humorista.
    Nem fog tudni olyan spontán, abszurd, maró társadalom-, szituáció- vagy karakterkritikát bemutatni, mint a humorista. Nem egy szinészt láttam már gólyabálokon vagy épp a Humorfesztünkön hülyét csinálni magából. Mert más biznisz.

    Más. Vegyünk két halottat: Hofit és Sinkovitsot. Hofi egy karaktert adott egész életében, mégis nagyobb hatása volt a világra, mint az ezerarcú Sinkovitsnak. Le merném fogadni, hogy vannak olyanok, akik azt sem tudják, ki a szösz az a Sinkovits.

    In the end, ha te olyan sznob vagy Egyvalaki vagy Bárki, igazán tudhatnád, hogy két különböző szórakoztató ágazatot nem hasonlítasz össze, mert ez saját intellektusodról árulkodhat. Azt mondja Egyvalaki, hogy ennél a humornál többet érdemel a romániai magyar társadalom. Hehe, ezen még nevetni is lehet. Mindig jön valaki, aki azt hiszi, hogy romániai magyar társadalom küldte vagy annak a szószólója. Hihi, ez nagyon vicces. Mi lenne, ha egyszer én is azt hinném. Elmennék a zöldségpiacra, és megmondanám a kofának, hogy adjon több dinnyét ugyanannyi pénzért, mert a romániai magyar társadalom többet érdemel. Ugye, hogy ilyen retorikával a kofa hülyének nézne engem? Miért gondolod Egyvalaki, hogy téged nem néznek annak?

    Puszik,
    Béfé::

  14. felméripéter

    egyvalakinek:

    Nem mintha eddig külön törtem volna a fejem, hogy kinek humorizálok, de most hogy kérdezted, lásd a válaszom. Én olyan közönséget célzok meg a humorommal, aki azért jön el egy humorestre, hogy ott nevessen (és szerencsére belőlük van a több), nem pedig olyanokat, akik azért jönnek, hogy az est után az intellektusukat fitogtassák az által, hogy ők színházba járnak és láttak már ennél jobbat is illetve az erdélyi humor színvonaláról beszéljenek, mikor majdnem mindenki nevet, mikor ők nem értik a poént.

    És valóban, ahogy azt Béfé is megírta, a humoristákat el kell különíteni a színészektől, mert két teljesen más műfaj. De te kezdted ezt az értelmes asszociációt, mert ha embert látsz a színpadon, akkor az már neked egyből színház.

    És ha neked az maradt meg valamelyik előadásom megnézése után, hogy nem tudom, hogy miről beszélek, akkor nem értem, hogy miért kérdőjelezed meg színészi képességeimet…

  15. Kiss Olivér

    Jómagam szinte mindig jól szórakoztam szomszédnéniék alakításán. Még akkor is, ha már többször láttam ugyanazt a jelenetet. Szellemes cuccot produkálnak, de persze, még fejlődniük kell.

    Zsombor cikkéből azt éreztem, hogy valami miatt előítélete van szomszédnéniékkel kapcsolatban, s ezen képtelen volt túllépni. Valamikor régen én is elkövettem egy ilyesmit, s ráismertem a stílusra. Vagy lehet egyszerűen nem volt jó napja.

    A késés viszont valóban idegesítő lehet.

    Tény az, hogy szomszédnéniék nemigen váltalnak ki vegyes érzelmeket: az ember vagy szereti vagy utálja őket. Én személy szerint kedvelem a duót, éppen ezért több alkalommal meg is hívtuk fellépni a Szabadság nyereménysorsolásán. És higyjétek el, alkalmazkodtak a közönséghez, még a többnyire idős vagy nagyon fiatal közönséget is jól szórakoztatták. Ugyanez érvényes Felméri Péterre is!

    “Persze, hogy nevettem: félelemből” – írja Zsombor. Ez bizarr megjegyzés. Tán Béfé, Téesz és Péter golyószórós emberei a fal mellett áltak? :)

    Még egy utolsó megjegyzés (bónuszkén azoknak, akiknek volt türelmük eddig olvasni): “Tapasztalt, úgymond profi humoristának is nehéz egy kővel és egy pohár vízzel nevetésre bírni a közönséget, akkor ő vajon miért próbálkozik?!” – írja Zsombor. Azért, Zsombi, hogy idővel ő is profi humorista legyen. Nehogymá felelősségre vonjuk azért is, hogy megszületett… :) )))

  16. LeHeL

    Hallo Hallo,

    itt a Sziriusz lakója, aki végre megmondhatja Tsz nek, hogy nem is ő az ufó, hanem másvalaki ufóbb. És végre valaki összeütötte a földön heverő 2 kis kődarabot, amellyel szikrát csiholt a punnyhadtságba. Mert igenis annak ellenére, hogy hiánypotló a Szomszédnéni, rengeteg hianyossága is van. Túl gyakran hülyének nézik az embert és túl sokat nyúlnak Monti Pájtonéktól, ez már szemetszúró. Márakinek. A sok bambusz, aki pindurit sem tájékozott még jó hogy röhög mint 1 fakutya. Persze én is röhögök, mert végre van min, igaz az utóbbit el kellett halasztanom, mert vendégeim voltak. Szóval szedjétek össze magatokat fijúk és csapoljátok néha az egótokat. A mércén te engedjétek alább. )vagy hamár néha morbid humor, akkor adjatok neki, ne puhánykodjatok:) És mégvalami, a lehető legbutább mindig azzal kardoskodni valami mellett, hogy hát milyen sokan kiváncsiak rá. Hadd éljek egy stilszerű példával : Dancs Annamarira is sokan kiváncsiak :) ) Kellemeseket kivánok mindannyiunknak.

  17. egyvalaki

    Péter! Azt mondod, hogy a humoristákat különítsem el színészektől, aztán saját színészi képességedről beszélsz. Miről is beszélünk?
    Béfé! Te kofával azonosítod magad? Rossz példa volt! És hogy egy színész nem képes társadalomkritikára. Olyan szinten mint ti biztosan meg tudja oldani, hidd el nekem.
    És a humor nem színház? Vizsgáljuk csak meg a színház etimológiai jelentését? Nem-e azt jelenti, hogy egy adott helyzetet színlelsz, imitálni próbálod azt, megpróbálod eljátszani, élethűen visszaadni? Az más kérdés, hogy a humorjáték más eszközökkel tszi mindezt. Ismét megkérdem, miről is beszéltek? Vagy csak az észt próbáljátok osztani?
    Én nem vagyok az erdélyi magyar társadalom tagja? Mert úgy látom az általad elmondottak alapján nem sorolhatom magam oda? Azt várod, hogy a kofa is mondja el véleményet blogodon?
    És hol írtam azt, hogy nem nevettem előadásaitokon, sőt nagyon is tetszett az erdélyi felhozatalhoz képest. Ám láttam igaziakat is, nem olyanokat, akik profiként határozzák meg magukat és kurvára amatőrök. Bocsi!

  18. Szabi

    Sztem Zsombi jol csinalta es ne szoljatok be neki…

  19. hm...

    Béfének: :) )

    Látod, erről beszéltem!
    (lásd a 2006. október 18., 6:31 pm-i bejegyzést, harmadik bekezdés első zárójel)

  20. Szomszédnéni

    Egyvalaki,
    ezt eltaláltad.
    Én egy kofával azonosítom önmagam. Ez van, sokáig próbáltam önmagam kofaságát elfojtani, de nem lehetett. Már kisebb koromban észrevettem, hogy a gyümölcsöt nem venni, hanem inkább eladni szeretem. Mig a szomszéd kisfiúk és kisleányok autóztak és babáztak, én arról álmodoztam, hogy egyszer lesz egy kendő a fejemen és a piacon lesz a munkahelyem.
    Évekig nem tudtam aludni a kötényekhez való beteges vonzódásom miatt.
    Szóval ez van.
    Be kell vallanom. Az igazság szabaddá tesz. Kofa vagyok. Az vesse rám az első követ, aki még nem gondolt arra, hogy milyen lenne, ha ő lenne a pult túlsó oldalán.

    Béfé, a kofa::

  21. Zoltan

    Velemenyem osztom a Zsombieval, en mar hallottam nehany eloadasukat, talan a kezdetekben meg figyltek arra, hogy tenyleg jobbacska eloadast tartsanak, de ugy erzem, hogy elertek egy szintet amin nem tudnak fennebb jutni semmikeppen sem!
    De lehet, hogy azok akik meg vannak elegedve a Produkcios Iroda altal nyujott musorral nem lattak jobbat, mert nem sok azert a konkurencia, valljuk be es lehet, hogy ra vannak kenyszerulve, hogy ezt jonak talaljak!
    Neha neha azert az ember el kell gondolkodjon, hogy most nevetni kell?
    Hat minden esetre van nehany jelent ami jobbacska, de ha osszesegeben nezzuk az eloadast azert van meg mit fejlodniuk a “humoristaknak”!

  22. egyvalaki

    Béfé! Komoly problémára akartalak rávezetni, ezzel szemben úgy látom faszra veszel. Nem tisztelsz meg azzal, hogy vitaképes gondolatokkal hozakodjál elő, így részemről befejezettnek tekintem a vitát. Ismét tanúbizonyságot adtál kicsinyességedről. Szép vagy! Elhiheted nekem!

  23. In exelszisz deo

    Hát, nagyon gáz az, amikor egy felnőtt férfi, ez esetben Mihály Zsombor FÉL egy humoresten. Sőt, félelmében nevet! És még nagyobb gáz az, hogy ezután hazamegy és cikket ir arról, hogy mennyire szar volt, mindezt úgy próbálja, mintha tényleg értene hozzá.

    Azonkivül van itt egyvalaki, aki meséli, hogy járt már szinházban többször is, de arról nem mesél, hogy melyik szindarabban hallotta a ”HIDD MEG NEKEM” kifejezést?! És miért értetlenkedik? A kofás hasonlatot pl. nagyon könnyű lett volna megérteni, ha lett volna mivel.. Netörőggy!!

    A késés tényleg szar volt.

    A Szomszédnéni előadásai pedig lehetnének hm, hogy is mondjam.. sűrűbbek. A humora szerintem majdnem mindig kifogástalan! Ne sajnáljátok a poénokat. Mindent bele, ugyanilyenből!
    (Ez nem kritika, hanem vélemény.)
    Ja, még 1x, ha lehet, hülyék azért ne legyünk, még akkor se, ha vagyunk mi valaki és szinházban is voltunk már.
    Na, szerusztok.

  24. egyvalaki

    Amúgy tényleg pályaetévesztett vagy. Kofából “humorista”, ez az igazi mélyrepülés!

  25. Szomszédnéni

    Na, nem szeretem az ilyen sértődöttséget Egyvalaki, nem veszlek faszra, csak kifejtettem egy mondatod, s most már láthatod te is, hogy milyen abszurd szitu. Te egy olyan sémát helyezel valamire, aminek az nem kell megfeleljen. Ennek kapcsán nem látom miről tudnánk vitázni – max elbeszélnénk egymás mellett. És ne sértődj meg.
    Béfé::

  26. egyvalaki

    Látom exelcis te is primitív vagy! Huha, sokan vagytok már! :) )

  27. egyvalaki

    Ennyi mára, höngörödjünk az ágyba s tanuljunk egymás hozzászólásaiból. Minden jókat, aludjatok jól, puszkó. :)

  28. Zimmer.

    Nem is lenne rossz, ha ez az egyvalaki másvalaki lenne és máshol és máskor és mi nem is tudtunk volna róla, mert imigyen lőttek a mi szeretett és nyugodt ignoranciánknak. Mostmár tudnunk kell egy csomó mindent és, ha igy halad a dolog, ez az időt, teret és minden elképzelést túlszárnyaló intellektus előbb-utóbb gondolkodásra is fog kényszeriteniii. Áldatlan látogatása ez közénk, buták közé ennek a nemes megváltó erőnek, miként a kigyó látogatása a Paradicsomba.. MENEKÜLJETEK!

  29. In exelszisz deo

    Egyvalaki, soha ne felejtsd el, hogy a hangsúly a fontos. Ha érted, mit akarok mondani, ami mondjuk nem valószinű. Ezen csakis piros gömbökkel tudsz segiteni, ne is próbálkozz mással. Fölösleges lenne.

  30. felméripéter

    egyvalakinek:

    mikor azt mondtam, hogy különítsd el a színészt a humoristától, akkor azt arra értettem, hogy más az, amikor előadnak a színházban egy humoros darabot és más az, amikor egy humorista áll ki, hogy előadást tartson. Máson van a hangsúly. Nem azt mondom, hogy nincs egyáltalán hasonlóság a színész és humorista között. Amikor megírtam a postomat nem gondoltam arra, hogy ennyire nehéz a felfogásod vagy ha nem, akkor csak a kötekedés végett ilyen megjegyzésekhez folyamodsz.

  31. CuriousGirl

    Ha a Szomszédnéni olyan profi és tökéletes lenne, mint ahogyan ezt többen elvárják (egyvalaki, Zsombi, …) akkor talán nem a Báthoryban lépne fel 3 lejért. Soha nem voltak a kedvenceim, a legutóbbi elôadásra Péter poénjai miatt mentem el, ennek ellenére kellemesen meglepett, hogy a produkciójuk sokkal jobb volt mint az eddigiek, amelyeket láttam. Szvsz jók voltak. Mindannyian.
    Egyvalaki, nem szeretnék belebonyolodni a ‘vitaképes gondolataidba’, de utánanézhetnél a ‘Hidd meg nekem’ kifejezésednek, amíg másban a tökéleteset keresed.
    Zsombi, sok neked a 3 lej egy humorestre? Talán fehér+fekete kockás ingre gyûjtessz? :P

  32. Oogie

    Üha komoly vitának jártatok a végére és én észre se vettem. Sajnos egyesek kritikája lassan sértödéssé fajult. Én csak a neten keresztül vagy hébe hóba minden szököévben ha Erdélyben vagyok tudom a Szomszédnéni PI-nak a teljesítményét nyomon követni. Sajnos ez kevés egy mély vélemény nyílvánításához, de eddigi elöadásotok mindig tetszett. Szerintem van eredetiség a produkciótokban.
    Ez meg nem ide tartozik, de az éjjel azt álmodtam, hogy meg voltatok hívva egy barátnöm esküvöjére. Jól alakítottatok álmomban is. :)

  33. Kiss Bence

    Áh, azt mondani, hogy csak rossz, vagy csak jó helytelen. Zsombor is/is véleményen van, s szerintem épp ezért rendben van a cikk.

  34. Marcika

    Kiss Olivér “monnyon le” !

    (mod.)
    Hozzászólásából ítélve KO még az exponenciális pálya “hágóján” van, hogy ne mondjak pozitív meredekségű szakaszt. Természetesen nem lehet megítélni szakmai, emberi képességeket egyetlen hozzászólás elemzésével.
    Azonban elvárható, hogy egy személy minden nyilvános megnyilvánulása magában hordozza saját stílusát, elvrendszer-szürőjének produktumait, személyiségét, szakmai rátermettségét (lehet, hogy a fogalmak értelem-tartományai között van némi átfedás, de sebaj…).

    KO hozzászólásában “nem hozza” magát, mint főszerkesztó, hanem egy szakiskola diáklapjának szintjén próbál véleményt-formálni.
    Reprezentatív felmérés nélkül állítja, hogy a SZPI-t csak nagyon kedvelő és kibírhatatlannak tartó egyének vannak, árnyaltan megfeddi fiatalabb kollegáját, (beosztottját?!) te még zöldfülü vagy, én is így kezdtem s lám lám megváltoztam s messze jutottam, illetve biztos rossz napod volt és még sorolhatnám…

    Tény, a blog tematikáját érintve, hogy a SZPI-ről vélemények megalapozottan vegyesek. Vannak nagyon jól kidolgozott, kellő megalapozottsággal elkészített, valóban profi jelenetek, szellemes beszólások, de sajnos jelen van a favicc, az erőltetett nevettetés, ami a produktum szinvonalát csökkenti.
    A vita szerintem azért robban, mert egyesek utóbbiakat elnézik az előbbiekért, mások ismerve előbbieket nem értik az utóbbiak szerepét.

    A megoldás pedig csak a “gyárból” várható, hisz izlésmódosításokra nem számíthatunk.

    Egyébként dícséretes, hogy két kolozsvári egyetemista évek óta, tematikában és előadásmódban, igényes szórakozást próbál nyújtani, nem kevés sikerrel, társaiknak, s emellett eredeti szakmájukban is eredményesek.

  35. Andor

    Én egy ilyen előadásom voltam és nem tetszett. Többet nem is mendtem. Aki kedveli őket az mehet nyugodtan és ha tudja érezze jól magát. A cikk irója szerintem jobbitó szándékkal irta cikket. Ez a legfontosabb. Két dologgal nem értek egyet: az egyik a pénzösszeg emlegetése másik a félelemé. Természetesen ezek kőltői tulzások de könnyen félre érthetők. Szerintem azt is észre kellene venni a bandának, hogy a sok dicsérő szó után van valaki olyan is akinek nem tetszik és szóvá is meri tenni. Kár, hogy e kritika ilyen vehemenciát váltott ki. Talán nem szoktak hozzá. Mindazonáltal én sok sikert kivánok az előadóknak. Nevetessenek meg minnél több embert mert erre szükség van. Szerintem csalódás lennet azt hinni, hogy mindenki szereti amit ti csináltok.

  36. szahuba

    “…kicsit sárga, kicsit savanyú , de a MIENK !!! ”

    :)

  37. fegyver

    Na akkor.
    Egy kicsit untam vegigolvasni a hozzaszolasokat, most morcos vagyok.
    Kene egy palyazatot inditani a kovetkezo cimmel: “Hogyan mentheto meg az erdelyi kisebbsegi humor?”. Azon is gondolkodtam, hogy a nyertes milyen dijban reszesulhetene. Pl. kaphatna egy orokeletre szolo Szomszedneni berletet, vagy eltolthetne kedvesevel egy hetet TSZ kolozsvari apartmanjaban (bar ezert mar most is tolongas van), vagy megnezhetne 10szer egymas utan “Az elveszett level”-et BF kisereteben a kolozsvari szinhazban(jelenleg ennel hosszabb eloadas nincs). Szoval lehet palyazni az Egyvalakiknek, meg a Ketvalakiknek is. Ja, aztan van meg egy kozhelyszeru Bibliai peldazat is, most nem idezem, de a lenyeg a szalkan es a gerendan van, ezt mindenki magyarazza ahogy csak akarja.
    szinte sikerult megmondanom a frankot.

    egyvalaki, te jarsz szinhazba es muvelt vagy (bar az sem mindegy, hogy az ember melyik szinhazba jar), nem mint a tobbi szurke eger, azert kene tudni, hogy nem helyes a kovetkezo mondat: “Hidd meg nekem” ,esetleg “Hidd el nekem”. Elhiszem. En nem is olvasom ujra amit irtam, hogy legyenek benne elutesi, helyesirasi es kifejezesi hibak is.

  38. Kiss Olivér

    Marcika,

    Személyeskedésedre nem válaszolok, az téged minősít.

    Zsombit korántsem “feddtem meg”, csupán véleményemet fejtettem ki azzal kapcsolatban, amit írt. Sajnálom, hogy rosszul értelmezted az általam írtakat. Egyébként vele személyesen is megbeszéltem az ügyet.

  39. zeo

    Szemelyes velemenyek:
    SZPI: Kell. Jo, hogy van. Elvezem. Megvannak a hulye, nem poenos poenok is. Van azert hova fejlodni.
    0,85 euro: Belefer.
    45 perc keses: 0,85 euro.
    Felmeri Peter: Hatareset, elfogadjuk. Komolyan.
    Ekezetek: nem ismerem.
    Sinkovits: Aki nem ismeri -> http://www.imdb.com/name/nm0802458/, http://hu.wikipedia.org/wiki/Sinkovits_Imre
    szinhaz: Tudom mi az. A Bukerest utcan van, s van rajta egy nagy tabla, hogy “Casa culorilor” es festeket arulnak ott.
    egyvalaki: Jar a szinhazba. Szobrot neki.
    kofa: hulyenek nezi BF-t.
    Marcika irta: exponenciális pálya “hágója”, pozitív meredekségű szakasz, elvrendszer-szürőjének produktumai – na ez igen tati, ez biztos nem mernok. Osztondijjat neki. Ami a SZPI-rol szol: egyetertek.
    Mihaly Zsombor irasa: nem igazan ertek egyet vele. Mai cikke: “Vilagszinvonalu diakmuveszet”. Ebben epp nem szidja a SZPI-t.

    Orvendek, hogy a SZPI letezik. Lehet es kell meg fejlodni, de nem rossz. Egyaltalan. Izlesek es pofonok. De kulonben azt hiszem, hogy az egesz vita mogott Zsizsi Becali all. Ma meg nem lattam a TV-ben. Sem az ujsagban. Tehat akkor biztos ezzel foglalkozik.

  40. Demeter Lehel

    Ha mar szemelysekedesekrol van szo, megszolalok en is…:
    egyvalaki sztem keress valahonnan ISO minositesu epitkezesi ceget, es asasd el magad veluk. (Csak azert mert latom csak a “minosegi” dolgokat szereted. Hidd egy ISO minositessel rendelkezo ceg MINOSEGI). Ez az en szemelyes velemenyem es sok mase.
    Egy velemeny akkor ervenyes, ha az ember vallaja a feleloseget erte, szoval ezzel az egyvalakivel nem kell foglalkozni mert o nem egy egyvalaki, hanem egy senki!!!
    Ami pedig az ujsagirocskat illeti sztem csak frusztraltsagat fejezte ki… Es azonnal elnezest kell kernem minden ujsagirotol, h azt a kis mineknevezzemet ujsagironak neveztem!!! Az egy dolog h van egy velemenye, de ezt a cikket nem ugy kellett volna irni mintha egy vilaghiru 86 eves kritikus fejtette volna ki velemenyet a humorestel kapcsolatban…
    Mna de asszem tul sokat irtam… Szomszedneni csak igy tovabb, mindig lesz hely tobbre es jobbra is, de nem kell felvenni az ilyen kis hangoskodo tucskok irasait…
    Mar azzal h ide bevagtatok a szemetet, reklamoztatok ezt a mindenhato bironak, a humor feltalajonak bemutatkozo “Zsombit”, es azt nem erdemli meg, meg ha ez a reklam negativ is!!!

  41. egyvalaki

    Kedves feleim. Azt vettem észre, hogy valaki mond egy irtózatosan nagy baromságot és száz követője akad (CuriousGirl azt tanácsolod nézzek utána, te utánanéztél vagy az előző társad alapján mondod baromságaidat?; fegyver: mitol nem helyes az a mondat? szeretném ha kifejtenéd). Látom nem tetszik fületeknek a hidd meg nekem kifejezés. Aki olvasott valaha valamennyit ékes magyar irodalmunkból az találkozhatott a kifejezéssel. Nyugodtan be lehet írni a google-ba, és láss csodát: 700 ezer találat az eredmény. Szóval köszönöm, hogy próbáltok megtanítani a magyar nyelvre, de időközben egy-egy könyv lapjait nem árt forgatgatni, hátha jót tesz. Röviden ennyi, azt vettem észre, hogy a negatív kritikát nehezen nyeli le az SZPI, mert megszokták a kényeztetést. Ideje felébredni gyerekek!

  42. kefiret

    neee mind póóófázzzatok itten-errefelé! teljesen szuszpansz lettem amig végigolvastam.

  43. Szomszédnéni

    Hűha, el voltam utazva pár napot, nem neteztem, most érkezem vissza, és mit találok? Helyes kis vita alakult ki. Végigolvastam türelmesen a hozzászólásokat, és meg kell állapítanom, hogy mindenkinek igaza van. Azazhogy egy dologgal nem értek egyet, amelyet Andor fogalmazott meg a legkonkrétabban, de többen is utaltak rá: ”

    Szerintem azt is észre kellene venni a bandának, hogy a sok dicsérő szó után van valaki olyan is akinek nem tetszik és szóvá is meri tenni. Kár, hogy e kritika ilyen vehemenciát váltott ki. Talán nem szoktak hozzá.” – írja Andor.

    Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy nem mindenkinek tetszik, amit csinálunk. Lehet meglepő, de vannak őszinte emberek, akik elmondják, ha nem tetszik az előadásunk, illetve több embertől, hallottam, hogy nem jár előadásainkra, mert nem szereti amit művelünk. Ennek értelmében Mihály Zsombor kritikája nem ért váratlanul, igazat tudok adni neki szinte mindenféle szempontban. Ami nagyon bántott Andor, hogy azt állítod, hogy ez a nagy vehemens vita, ami kialakult, azért történt, mert nem vagyunk hozzászokva a kritikához. Hát szerinted mi generáltuk ezt a vitát? Töröljük le az emberek hozzászólásait? Vagy egyáltalán ne engedjük fel? Visszaolvasva a hozzászólásokat, azt találod, hogy Én vitatkozom az engem kritizálókkal? Szerinted én az elmúlt pár napban, mialatt nem is olvastam a blogunkat, vehemensen tiltakoztam a kritika ellen? Nem tünik abszurdumnak?

    TSz

  44. Kiss Bence

    Zsombor letolt, hogy védtema cikket (pedig a Campusba ment, s mint ilyen az én felelősségem is). Ám legyen. Sic transit gloria mundi. Ezennel hivatalosan elhatárolom magam Zsombor dilettáns, béna és melegeket/sínesbőrüeket sértő cikkétől.

    kb

  45. Kiss Bence

    ps: juji, kéne ide egy helyesírás ellenörző :D
    bocsi

  46. In exelszisz deo

    Te, egyvalaki, te. Most derül ki, hogy te nemcsak nagyon művelt és szinházba járó, de igen olvasott lény is vagy. De te nem tudtad, hogy mindig mielőtt felmész az internettre, kell csinálni minimum 5 gugolást, mert máskülönben hibás eredményt ad ki a google? Ó, és isten tudja még mik történhetnek!
    Istenem, milyen snassz, hogy véded ezt a hülye ‘hidd meg nekem’ kifejezésedet, evidens, hogy helytelen, ne égesd magad. ‘Meghiszem azt’ pl. ok, de ez erőst fáj a fülnek, pedig az én fülem nem hallott olyan sok irodalmat, mint a tied, a kultúrfül. Na, nyugodjál meg békésen. Ágyő.

  47. fegyver

    ird be a googleba azt is, hogy “hidd el nekem”(en most olvasgatok, hogy hozzam be a lemaradast). amugy ez csak egy szar poen volt a reszemrol, persze ez mar reg nem a humorrol es a poenokrol szol. kene szervezni egy nagy gombfoci merkozest, azt ott lassuk ki a kemeny:)

  48. sK

    én asszondom, dúsitsunk Urániumot!

  49. baboca

    vicces, hogy mekkora balhe kerekedik egy kritikatol, aminek pedig van helye a nap alatt… Kedves erdelyi fiatalok, lassan olyanok lesztek, mint az magyarorszagi magyarok, senkinek nem lehet mas velemenye, mint az elotte szolonak, vagy ha igen, hat leorditjak a fejet. Kezdek orulni, hogy jo messze lakom mindenkitol.
    Ehhez kepest KB es az en “bahem” kismiska volt, persze nem mintha KB jobban reagalt volna a kritikara…

    Amit meg szeretnek mondani: felebarataim, Zsombor, meg barki – hany eves is atlagban a Szomszedneni? Miert vartok toluk kiforrott produkciokat? Szerencsere fejlodnek, ernek, nonek, szepulnek (hiznak? :-) ), egyszoval valtoznak, es a valtozas mindig magaban hordozza a javulast. A blogjuk jopofa; viccesek, nekem foleg TSz humora jon be, valakinek Befe, valakinek a ketto egyutt, es remeljuk, egyre sikeresebbek lesznek, barmi is legyen a celcsoport.

    De a kritikakon tessek elgondolkozni, ez sosem art.

    Uff :-) , koszi, hogy vegigolvastatok szereny velemenyemet.

  50. Andor

    En nem azt mondtam, hogy nem szoktatok hozza, ha nem , hogy TALAN nem szoktatok hozza. Nem ismerlek szemelyesen titeket honnan is tudnam mihez vagytok szokva es mihez nem. Azt azert talan nem artana elismerni, hogy ti adtatok helyet es keretet a vehemencianak. Ti tedtetek fel a blogra a cikket. Pontosan tudjatok azt is, hogy a szurkoloitok majd jol megvedenek titeket. Nektek nem volt veszteni valotok hiszen pontosan tudjatok, hogy egy firkasznak nincs eselye tobb embert megmozgato eloadokkal szemben.

  51. Szomszédnéni

    Mi adtunk helyet es keretet a vehemenciank. Es ez igy jo. Ki adjon, helyet es keretet, ha nem mi?

    Befe::

  52. vehemencia

    Adj helyet magad mellett, az ablakhoz en is odaferjek.

  53. Toth Laszlo

    Te Zsombor. Lehet hogy olcso a humoruk, mar ami a harom lejt jelenti mindenkepp. annal dreagabb humor a parlamenti elokozvetites, mert ott az adodbol rohoghetsz. De azt nem mondhatod, hogy szomszedneniek ocska humorral allnak elo, amugyis, definiald nekem a minosegi humort. gyanus nekem ez a szo. minosegi. szerintem jobb a spontan humor, az ami nem minosegi, de konnyesre rohogod magad. akkor meg nem gondolkozik senki a minosegen. ha meg a cikked egyszeru alintelektuell kifakadasa, hogy lenezzukazegeszvilagotmertmivagyunkalegjobbak….hat, annak elegge nem minosegi.
    udv

  54. sín

    Haaaaaa’ha’.
    Kicsit farszto volt vegogolvasni az egesz szoomlenyt (mindjart mondom, miert) de vehemencia volt a legjobb. Komolyan. KURVAJO voltal vehemencia!!!! :D
    Naszoval: ez az egesz csetepate egy par moderalt es lazabb, fanatikus vagy kevesbe megszallott ‘behajigalast’ leszamitva (az ero legyen veluk – komolyan) olyan, mint egy ovodai csihipuhi felulnezetbol: adott ket ‘sereg’, egyszer egyik csap oda masszor masik, neha akad egy-egy zrinyiszeru harcos alkat aki fogat osszeszoritva odasuhint, masok a zrinyiszeurek szoknyaja moge/ala bujnak es onnan kalimpalnak nagggyon egyetertve es ugyesen visszabofogve zrinyiszeru csatakialtasokat. Harmadikok meg neha talalnak egy-egy ujnak tuno harcibardot az utszelen de a vegere mintha kisulne, hogy megiscsak szovjet atomtengeralattjaroval dobaloznak.
    Ha’miezitt, kiscsoport?!
    (elo a tankokkal!)

  55. horoszkóp

    horoszkó bika egyetlen fiú semtud ellenállni szexi kisugárzásobnak-most 3jelentkező is akakd