Intelmek a fiatalsághoz

Egy régebbi bejegyzésben írtam, hogy megkértek a “Maturandusok” kiadvány szerkesztői, hogy írjak a végzősök számára valami utravaló izét (izé,mint műfaj). Ezt írtam nekik:

7 intelem a végzősökhöz

Nem hiszek az örökérvényű igazságokban, ezért amikor a szerkesztőktől megkaptam a felkérést, hogy jótanácsokkal szolgáljak a végzősöknek, úgy döntöttem, hogy előtte olvasok valami szakirodalmat. Így történt, hogy végigolvastam Szent István intelmeit Imre herceghez, de mostanáig is erősen kételkedem az írás aktualitásában, figyelembe véve, hogy az államforma már rég nem a monarchia és a tanácsok olyan témákat járnak körbe, mint a főemberek és vitézek tisztelete. Ezért döntöttem úgy, hogy megfogalmazom a magam 2007-es intelmeit a végzősökhöz:

1. Ne írd le felelőtenül azt, hogy nagybetűs ÉLET. Ha papírra írod, mindig érezd át a momentum fontosságát. Ha számítógépre, akkor nyomd meg a Caps Lockot.

2. Európai uniós állampolgár vagy. Ez egy fontos kiindulópont, s hogy megértsd: az Unió körülbelül olyan nagyságrendű intézmény, mint az osztrák-magyar monarchia, csak jobb a logója.

3. Ne élj közhelyek szerint. Nem voltál vad és jó, de bűnösök közt ártatlan, a szerelemnek nem kell múlnia, a napod pedig nem „nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra szórakozás”. A slágerek azért vannak, hogy a piac feltételei szerint eladjanak egy könnyűzenei albumot, nem pedig azért, hogy életvezetési tippeket adjanak.

4. Figyelj oda a környezetedre. Descartes valószínűleg soha sem írja le azt, hogy „gondolkodom, tehát vagyok”, ha ismeri Britney Spearst.

5. A pénz nem boldogít. De azért gondolkozzunk el azon, hogy hányszor láttuk szomorúan Bill Gatest.

6. Légy felkészülve a változásokra. Mire megöregszel Justin Timberlake, Eminem és Pink klasszikus zenének fog számítani.

7. Dolgozz meg a jövődért. Égjen a kezed alatt a munka. Ötből négy piromániákus ezt ajánlja.

Bálint Ferenc,
A Szomszédnéni Produkciós Iroda humortársulat tagja

5 válasz: “Intelmek a fiatalsághoz”

  1. Bibike

    :) )))))))))))))))))))) Ez nagyon jo:)))))))

  2. PiriGeza

    Azt kifelejtetted, hogy: Soha ne toroljetek ki a feneketeket kez nelkul!

  3. kövi sára

    szép ártatlan édes kis gyermekek
    ne bánjátok, hogy nagyra nőttetek
    (persze ne szeszben, formalinban
    maradjál gyermek-
    vonzzon a játék, ne a pénz, a selymek);
    játsszatok mindennel
    s mindenkivel szépen
    örökre kicsin, mint
    légyszar a képen.

  4. th

    hmm…

    írtál már ennél sokkal jobbakat is. Az az érzésem, hogy direkt leengeded a mércét, hogy egyesek (molnoslajosbácsi?) megértsenek.

  5. Szomszédnéni

    Th, th … hogy mondhatsz ilyen rosszindulatú cuccot idősebb bácsikról…
    :)

    Béfé::