Szabadság, szerelem, Counter Strike

Nem bevett szokásunk, hogy a Szomszédnéni blogon közöljük a Szabadság vélemény-anyagait, de mivel szó van benne a filmemről, íme egy kivétel. Kiss Olivér főszerkesztő ír a számítógépekhez fűződő kapcsolatáról. Persze azt jótékonyan elhallgatja, hogy felelősségteljes újságfőszerkesztőisége mellett imád Counter-Strikeozni, csak nagyon rossz benne.

“Informatikus és/vagy kuruzsló?

(Szabadság napilap, 2007. február. 13, 6. oldal)

A címben szereplő kérdés ismét felötlött bennem annak kapcsán, hogy Bálint Ferenc (így senki sem ismeri, úgyhogy leírom: Béféről, a Szomszédnéni Produkciós Iroda humoristájáról van szó) megkeresett: kötélnek állnék-e egy interjú erejéig. Persze, Béfé, mondd, miről is van szó. Részletezte: dokumentumfilmet (már ez feltűnő egy humorista részéről) készít arról, hogy pár kolozsvári fiatal mit gondol: miben és hogyan segítettek neki a számítástechnikában, távközlésben, a digitalizálásban bekövetkezett forradalmi változások. Persze, mielőtt hagyta volna, hogy a kamerának elmondjam gondolataimat, arra kért Boglárka, az operatőr: mondjam be azt, hogy informatikus vagyok. Kötélnek álltam.

Szóval miben is segített nekem a számítástechnikában, távközlésben, a digitalizálásban bekövetkezett temérdek változás. Sokat nem. Ez így nem állja meg a helyét, inkább azt kellene írnom, hogy legalább annyira megkeserítette az életemet, mint amennyit segített rajta. Valóban sokkal könnyebb belső hálózatot használni, mint floppyn vinni az anyagokat a szerkesztőség egyik szobájából a másikba. Kényelmes, de egyben újszerű az is, hogy telefonálás helyett inkább Yahoo Messengeren szólítom meg egyik-másik kollégát. Habár kétségtelen, hogy több időt vesz igénybe. Az nagyon sokat könnyít a dolgomon, hogy van világháló, s az elektronikus posta segítségével bárkinek levelet írhatok, amely másodperceken belül meg is érkezik a címzetthez. Mi több, iratokat, fényképeket, programokat, azaz szinte bármilyen állományt csatolhatok az e-mail üzenethez. Ja, s ne is beszéljünk a wireless felszerelésekről: manapság már sok olyan kávézó, reptér, sőt köztér létezik, ahova a felhasználó hordozható számítógéppel érkezik, s ingyen internetezhet a kábel nélküli technológia segítségével.

Szerencsére a fentiekben említett technológiát olyanoknak hozták létre, akik kevésbé értenek a számítógépekhez, ezért az alapbeállításokat viszonylag könnyű elsajátítani és futtatni. De még így is akadnak gondok, amelyek adott esetben komoly fejtörést okoznak: hol ez nem indul, hol pedig az nem működik. Érdekes viszont, hogy sok esetben az a program, alkalmazás pár perccel azelőtt tökéletesen futott, valamivel később pedig bedobja a törülközőt. Ezért mondtam azt Béfének, hogy a számítástechnikusok (programozók, stb.) és a kuruzslók között szinte semmi különbség nincs, ezért a számítógéphez értőknek kötelezően részt kellene venniük kuruzslási tanfolyamon. A rendszergazdák, számítógép szakemberek ugyanis legtöbbször csodával határos módon megjavítják a masinát, a mezei felhasználó ámulatára. Szerintem nem is olyan biztos, hogy annyira értenek hozzá, csupán a véletlenre bízzák a dolgot. Vagy inkább több megoldással próbálkoznak, s az egyik sikerül.

Az informatika fejlődésének pozitív hatásairól szóló állítólagos dokumentumfilmet április 26-án mutatják be az erdélyi humorfesztiválon. Kíváncsian várom. Lévén, hogy az interjúalanyokkal már a beszélgetés elején elmondatták: én is informatikus vagyok, azok, akik szapulták a szakembereket, nem tettek mást, mint maguk ellen beszéltek.

KISS OLIVÉR”

3 válasz: “Szabadság, szerelem, Counter Strike”

  1. kövi sára

    kisány vigyázz
    el ne hibázd
    kislány a
    jelszóra vigyázz

  2. Szomszédnéni

    nem nem

    inkabb ugy hogy

    Kislany vigyazz
    el ne hibazd
    kislany a
    passwordra vigyazz

    Befe::

  3. Yoda

    Hat vannak olyanok, akikkel csak a clusterekrol lehet beszelni (asszem igy irjak).
    Amugy ezek a csavok tobbnyire total el vannak szakadva az elet pragmatikus reszetol, nem is tudom, hogy kepesek-e vasarolni, be- es kiszallni a liftbol, vagy azt is elfelejtik.
    Mindenkeppen, amikor ilyen prozai dolgokkal kerulnek kapcsolatba, valoszinuleg az mar alapbol humor forrasa :)
    Remelem lesznek ilyen “fázák” a filmben. Sok sikert hozza!