IKV bírói bejegyzés

Béfé a tegnap, én csak ma olvastam át az Irodalmi Kreativitási Verseny Bihar megyei szakaszának a dolgozatait. Fura, hogy felkértek zsürizni, jó dolog volt. Spágát nem kaptunk senkitől, úgyhogy végül tényleg a dolgozatok alapján osztályoztunk. Most viszem vissza a dolgozatokat, de azért előtte megörökítek belőlük itt pár mondatot, amelyek vagy tetszettek, vagy érdekesek,vagy poénosak, vagy csak úgy, mindenféle kommentár nélkül. Persze egysek, így kiemelve a szövegkörnyezetükből, teljesen más értelmet kapnak. Jelzem, hogy 8-12-es diákok írták. Igyekszem mindegyikből kiemelni valamit, ne legyen az hogy izé…tudod.

“Eme képességgel nagyszerüen rendezi a mindennapi gondokat, mert mindig két lehetőség áll rendelkezésére. Elovassa a mentálisan labilis, alap-integrált-depresszivskizofrén személyiséggel rendelkező emberek történetét, s eszébe jutnak barátai.”

“Le-fel, le-fel, mozgatta a súlyos kefét, s közben az agyában cikáztak a gondolatok!”
“És hát eltünt az égről a reménység utolsó sugara is és sajna lefejezték a rabunkat és a lelke szabadon szárnyalhatott, mint az indiánoké a lovon! A történetből megtudhattuk, hogy a rómaiak mindig betartják a szavukat, pontosak, megbízhatóak és amit ők egyszer kiejtenek a szájukon az halálbiztos!”
“Ugyebár úgy gondolná a szerencsétlen tinédzser, hogy a vidéken, ott mindent szabad! ………. csakhát ott van a szomszédnéni, pl. Marinéni, Katinéni és még sokan mások….”

“A Világ, ami tele van felszines, képmutató, gonosz, embertelen magyarokkal. Hát nem egy vér folyik bennünk?”

“Jövő héten egy olyan rabszolga történetét meséljük el, akinek (rázuhant) (ráomlott az egyik fal) a jövőbe látó képességeit még maga a fáraó is elismerte.”

“-Szia Kedves! – mondta, és odament a férfihoz, nyakát átölelte és egy édes, forró, szenvedélyes smacit nyomott a pasinál.”
“-Félsz? Mitől? Én megadok neked mindent, amire szükséged van, te is megadod nekem. Fifti-fifti.
Tom lesmárolta Sindyt, amikor hirtelen ott termett Gayk.
- Szóval így állunk!”

“Az a legnagyobb hiba az egészben, hogy a diák általában kicsi falukon, kicsi városokban lakik, ahol ha akar is nehezen tud nem feltűnő lenni.”

“Sokszor azért lesznek a legvisszahúzódottabb diákokból a legmenőbbek és legfeltünőbbek (míg a menők…menők maradnak addig amíg feltűnőbbek nem akarnak lenni, ám akkor ők már senkit sem fognak érdekelni, Pech!) mert nem akarnak azok lenni!”

” Másnap megérkezett Toldi. Miután Kleopátra séróját kiszőkítette, a hálás kuncsaft felkísérte őt a toronyba. Az volt ám a Toldi estélye!”

” 1. feladat 1. alpontja. hát…szori.”

” Majdan hársfa voltál
most kiálló bordáid között (nyulak) b@sznak
recsegő síneken kopogós vonatkerekek
nyakadon széklet szelek szárnyán
céefer”

“A rómaiak nagyon okos nemzet voltak ám, elég ha megnézzük vezéreiket, mint például Caesar vagy Agustus császárt. Arra szeretnék kilyukadni, hogy a rómaiak találták fel a Cillit Banget, mely segítségével könnyedén eltávolítható bármilyen kosz, folt vagy szennyeződés. A rabszolga soha nem lett szabad…”

“Hajdan hársfa voltál, gyönyörű hangú hársfa,
királyi udvarban játszottak veled,
s közönséged, ujjongva, boldog szívvel várta,
hogy hallhassa ígéző pengésedet.”

” Könnyedén rámtérdelt, elővette kellékeit és dologhoz látott.”

“Magamat ringatom
A fagylaltot felnyalom,
Ezt neked…
Forog a bicikli,
Nini, de jó neki,
Elesett.
Életem hulladék,
Szobám csak menedék,
Lefekszem.”

Nos ennyi.

TSz

15 válasz: “IKV bírói bejegyzés”

  1. leanka

    Egy kérdés: Udvarhelyen hánytól léptek fel?…csak mert úgyse nagyon tűnök ki a licisták közül :) …várlak Titeket!

  2. Szomszédnéni

    Udvarhelyen 14.00-tol a Tamasiban, es 18.00-tol a Bocskay reformatus kozpontban. Asszem

    TSz

  3. just me

    hát mit is lehet erre mondani… azaz írni… az utolsó három idézet tetszett és dicséretre méltóak… ám a többi katasztrófa!!! a versenyekre nemcsak a jó tanulókat szokták küldeni?????? vagy Bihar megyében ezek a gyerekek beillenek még a jó tanulók csoportjába??? most csak az a jelenet jutt eszembe az egészről amit ti előszoktatok adni… a falusi gyerek és a tanár… legalább jót kacagtatok…

  4. paszti

    de, a versenyekre pont hogy a jótanulókat küldik,
    s általában csak a jótanulókat |-]

  5. Blama Lujza

    “Spága”, borkán, punga, plásza.

  6. Boróka

    Erre a megyei versenyre azok jutnak tovább, akik az iskolai szakaszon jól teljesítettek. Csak sajnos van olyan iskola, ahova csak 90 diák magyar ják, van ahova 1000 és ugyanannyian jutnak tovább a megyeire minden helyről. Fő szempont pedig a kreativitás és nem a tanulmányi eredmények. Bárki nevezthetett az iskolai szakaszra.

  7. Imola

    Ez pont az a verseny amelyhez ok nem tudnak hozzaszagolni sem:P..
    A kreativitast es a szabad gondolkodast probalja nepszerusiteni. Na a jotanuloknak az altalaban nincs :P ..Tisztelet a kivetelnek, ha van:)

  8. Zsu

    gyáááá….:))

    ez Irodalmi Kreativitás Verseny…nem pedig hagyományos magyar olimpiász…amugy oda se csak a “jótanulókat” küldik.A kreativság a szokatlan hangvétel, az egyedi megfogalmazás ami pont érdekessé teszi ezt a versenyt.Sajnálom, ha valaki nem érti a lényegét…

    BF,TSz nagyon örülök, hogy felraktatok pár idézetet, és hogy így foglalkoztatok a dologgal:)

    Köszönjük!:)

  9. én :*

    a jo talunosag meg a kreativitas nincsenek egymashoz kotve de nah mindenkinek mas a meglatasa… amugy meg nagyon redndi volt h felirtatok ide ez tok jo en is indultam megyei IKV-n BH megyebol es tok jol esik itt visszaolvansi az idezeteket ;)

  10. én :*

    ipsz az elozot elirtam uh ujra irom :D a jo talunosag meg a kreativitas nincsenek egymashoz kotve de nah mindenkinek mas a meglatasa nem muszaly jo tanulo legyel ahoz h legyenek marhasagok a fejedben … amugy meg nagyon redndi volt h felirtatok ide ez tok jo en is indultam megyei IKV-n BH megyebol es tok jo itt visszaolvasni az idezeteket ;)

  11. Arnie

    Én is az egyik IKV író vagyok, ahogy látom más is hozta a formát:) Gratulálok mindenkinek, és VIVA SZOMSZÉDNÉNI.

  12. szokeliba

    Itt a lenyeg hogy jopofa legyen, amit irnak, nem pedig az, hogy irodalmi szintu elbeszeleseket ussenek ossze 2 ora alatt… ha neked ennyire nem tetszenek kedves ‘just me’, akkor miert nem indultal te is a helyi szakaszon a sajat varosodban, es irtal volna egy “Petofi” verset!!!
    No comment, nekem tetszenek, jot nevettem:P

  13. bpelőd

    Just me-nek:
    az IKV olyan verseny, ahova senkit sem küldenek, se a jó tanulókat, se a rosszakat, hanem az megy, akinek kedve van hozzá. Szerencsére. Amúgy meg az, hogy valaki jó tanuló, semmilyen szinten nem feltételezi azt, hogy jó az íráskészsége. A romániai oktatási rendszerben legalábbis biztosan nem.

    És nehogy már az ne lenne jó, hogy “szenvedélyes smacit nyomott a pasinál”.

  14. Daya

    Nos, szóljak már hozzá éns is ne legyek olyan hallgatag….
    Örülök, hogy jól telt az IKV elbírálása, s a Turné se volt unalmas:)
    Sok sikert a jövőben is, Cupppp Daya

    U.I.B.F Morzsa már kacag a hasamba a poénokon:)

  15. just me

    WOW!!!!!!! vegre vannak bejegyzesek!!!
    Azoknak akik az en bejegyzesemhez irtak valaszt:
    1. tudom mi a kulonbseg a kreativitas es a jotanulo kozott. igaz, h sokszor a ketto nem jar egyutt ;)
    2. a licit es az egyetemet mar reg befejeztem, uh kicsit nehezen jonne ossze, h resztvegyek barmilyen ehhez hasonlo versenyen ;)
    3. elszomorit az a teny, h Romania szinten a tanugy romokban hever es egyre rosszabb es rosszabb dolgozatokat irnak a diakok a felveteli vizsgakon es nem mindig a tanar hibajabol… hanem azert mert annyira nem torodom beallitasuak nemcsak a gyerekek hanem a szulok is es nem foglalkoznak a gyerekukkel…
    4. amugy en is jot kacagtam azon, h egyesek mit irtak es h hogyan probaltak korulirni bizonyos dolgokat ;)
    5. irodalmi szintu elbeszelgeteseket csak a csodagyerekek tudnanak irni 13-18 evesen ;)
    Mas hozzafuznivalok??? ;)
    Amugy jo volt a turne es mindenki varja mar a Humorfesztivalt!!!