Végigpiálni Kolozsvár magyar kocsmáit!

Avagy hogyan hat az alkohol az emberi szervezetre?

Sokan kérdik tőlünk, hogy a Szomszédnéni szövegeket részegen írjuk, mert biztos akkor vagyunk viccesek, meg minden?!
Nem.
Az igazság az, hogy részegen semmiféle kreatív dologra sem vagyunk képesek. Sőt a járással és a beszéddel is gondjaink adódnak, nemhogy szórakoztató poénokat találjunk ki. Szóval, ha humorista akarsz lenni, ne rúgj be.
De nézzük meg, hogy hogyan viseli a társulatunk a piát. Én például részegen úgy beszélek, hogy teljesen nemlétező szavakat találok ki. A „kritika” szó helyett azt használom, hogy „trikika”. Ilyenek. TSz pedig hadar és nagyon hangosan beszél. Mit hangosan, szinte kiabál. Szóval így.
Persze elkerülhetők lennének ezek a helyzetek. Csak az a gond, hogy én szeretem az alkoholt.
Ittál-e már nyári kánikulában jéghideg Leffe búzasört? Tudod, milyen íze van egy véres pecsenye után a Lacrima lui Ovidiunak? Az erős-borsos-csipős Bloody Marynek? Az égő abszintnak? A sós-citromos tequilának? Na.
A múlt héten jött az ötlet, hogy forgassak egy kolozsvári kocsmakritika sorozatot. Az operatőr hozta a technikát, én pedig kitaláltam a konceptet. A lényege az volt, hogy felkeressünk a hét kolozsvári magyar kocsmát, teszteljük, hogy milyen a kiszolgálás, miért járnak oda a kliensek, milyenek az árak – a klasszikus séma.
A B-terv pedig az volt, hogy mindegyik kocsmában megiszok egy sört, hogy ezáltal tudjuk dokumentálni az alkohol hatását az emberi szervezetre. Nehéz munka, de valakinek ezt is meg kell csinálni. Persze persze, előbb-utóbb hülyére iszom magam, és lelassulok, hülyeségeket beszélek, gondjaim lesznek az egyensúlyommal, tudtam, hogy ez benne van a pakliban. De valahogy úgy tekintettem erre az egész kísérletre, hogy soha másképp nem tudom megnézni, hogy milyen vagyok részegen. Az az igazság, hogy az ember részegen elég fura látvány. Mindenkinek kellene legyen egy ilyen home videója.
De vegyünk sorra egy-egy élményt a tesztelt kocsmákból.

Krajczár
Régen ez volt a kedvenc helyünk, ott volt az egyik első Pofopn 74 koncertünk, ez volt az egyik amolyan Szomszédnéni headquarter. Ma már nem az, és nem is tudom miért. Valami megváltozott. Nem olyan bensőséges, nem olyan hangulatos. A mostani teszten hamar kiszolgáltak, de nem voltak kedvesek. Az egyik pincérnő szinte kikapta a kamerát az operatőr kezéből, s mikor ez nem sikerült, lenyomta a földre. Így születnek a kis Becalik és Basescuk.

Matthias Café
Kicsi hely, a Krajczár mellett. Hangulatos, csak apró. Az, hogy apró egyben pozitív és negatív tulajdonsága. Jó bulikat lehet szervezni, és lehet csocsózni is.

Aux Anges
Mióta Fegyver odajár mi is gyakran járunk oda. Persze Fegyver azért jár oda, mert neki ingyen is adnak piát (számlára), nekünk viszont nem, ami elég baj. Ha ezen lehetne változtatni, akkor 10-est kapna a hely. Így csak kilencest, de a sörrel kapsz ingyen mogyorót. Mókusok előnyben!

Új Krajczár
A régi Krajczár alatt van. Elit helynek számít, elit árakkal. Számomra túl elit, nem szeretem azokat a helyeket, ahová nem viheted be a kutyád. És nekem még kutyám sincs.

Insomnia
Ezekben a pillanatokban is újítják föl, személyes kedvenc. Járnak filmesztéták, újságírók , de street artosok is. Ha valaki bemegy a férfi vécébe, akkor megnézheti Branea rajzait. Ő az az úriember, aki a Planeta Moldova klipjeit és animációit rajzolta. Ha valaki bemegy a női vécébe nem tudom mit talál ott, még nem voltam a női vécébe.

Bástya
Erről a helyről legyen elég annyi, hogy ez az egyetlen hely Kolozsváron, ahol lehet kapni Hargita sört. A hét-epizódos Kolozsvári Kocsmakritika 6.-ik epizódját belinkelem a YouTube-ról, csak, hogy legyen egy kis vizuális élmény. Ne hagyjátok figyelmen kívül, hogy itt már hat sör van bennem, szóval eléggé előrehaladott részegségben készült az epizód, de azért szerepel a dokumentumfilm 1 perc 40-ik másodpercénél egy hölgy, aki interjú közben egyenesen beesik az asztal alá:

Aki a többi epizódra is kíváncsi, keresse meg a YouTube-on. Jó érzés, hogy noha én fokozatosan rúgok be, azért az interjúalanyaim között mindig találok még nálamnál is részegebb alakokat.
Aki professzionális kritikákat akar olvasni Erdély szinte összes szórakozó-helységéről, azt pedig szívesen látják a Transindexesek itt: Bloody Mary.

És végül a Bulgakov. Ide járnak a költők, írók és mindenki más. Olcsó a pia, nyáron remek terasza van, és remek sajtótájékoztatókat is lehet itt tartani. Például mikor mi bejelentettük, hogy a Szomszédnéni indul az Európai Parlamenti választásokon, itt tartottuk meg a sajtótájékoztatónk.

Szóval lehet inni Kolozsváron. Persze mi nem ajánljuk, mert öli az agysejteket.

Béfé::

13 válasz: “Végigpiálni Kolozsvár magyar kocsmáit!”

  1. hupsz

    Ejnye-bejnye dokumentálódni kell kocsmákat illetően. Lásd szakirodalom: itallap. Vagyis: nem igaz, hogy csak a Bástyában van Hargita, lásd Bulgakov.

  2. hepely

    Hargita van a Bulgakovban is :P

  3. Szomszédnéni

    Oke, oke. Vettem a lapot. :) Nem tudtam, hogy van Hargita a Bulgakovban is. Ez jo hir.

    Befe::

  4. kesztió

    Ezt a felvételt lektorálta már józanul valaki? Vagy mi vagyunk az elsők?

  5. szemmel

    Lektorálni? Mindenesetre józanul végignéztem az egész túrát, és a konklúzió az, hogy a hetedik a legjobb, Béfé, rém aranyos vagy benne! Helyesbítek: nem rém, hanem aranyos. Nekem nagyon bejön az asztalnál üldögélek himbálózó kamera előtt jelenet líraisága. És hát a Bulgakov dicséretére legyen mondva, nemcsak szeszes italokból van választékuk.

  6. klombi

    Kimaradt a Happy End neveztu kocsma. Eroilor utca. Kenvelo melletti udvar

  7. feketefene

    olyan igazi földresercintő, oldschool tv-vel felszerelt, piac melletti kiskocsmákat, fröccsözőket kéne felkeresni :D

    amúgy jó kis túra lehetett. bár inkább hallgattam volna a hablatyolásod, mint a nyugis zenét egyes részeknél… :D

  8. Szomszédnéni

    az tenyleg jo lenne. csak elvennek a torzsvendegek a kamerat az operatortol. a nyugis zenet meg ne szidd. minden jobb liftben ez megy.

    befe::

  9. csempepempe

    en nem hittem volna, h ilyen hamar kiut teged egy par sor:-P ezek szt meg en is jobban birom :-D amugy osztom azoknak velemenyet, akik azt irtak, h aranyosan hablatyolsz:)

  10. radiobuhera

    Én a hargita sörért, Timiééért? Ki az a Timi?

  11. bacsa

    Buzasor: = “feher sor”, “weissbier”(DE), “witbier”(NL/BE), “biere blanche”(BE). Pl Edelweiss, Paulaner, Erdinger stb(DE); Hoegaarden, Korenwolf stb (BE); Wieckse Witte, Leeuw Wit, Valkenburgs Wit stb(NL).
    Leffe az egy remek belga apatsagi sor (abbe-sor, biere d’abbaye, abdijbier); mi csak ugy mondjuk, jol csuszik leffele. Tobb verzioja is van: leffe blonde, vilagos sor; leffe dubbel/leffe brune, barna sor; leffe trippel, tripla erlelesu sor; es jonehany specialitas. Nekem a barna a kedvenc verziom. Ha erre jartok vegigprobalhatjuk oket.
    “Leffe buzasor” viszont nem letezik.
    :)

  12. bacsa

    Mint minden termeszetes folyamatban, az alkohol kontra agysejt csataban is a gyenge agysejtek halnak el.
    Tehat az atlag csak javul.

  13. bacsa

    Huh, az aux anges angyali pincernoje..nagyon meredek:) De ugyanakkor jo dimbes-dombos! :D