Szomszédnéni a Magyar Rádiókabaréban

Megvolt az első fellépésünk Budapesten a Kossuth Rádió Kabaréklubjában, épp ezért olyan jeleneteket is vittünk oda, amit ti már láthattatok, ismerhettetek tőlünk, de szerencsére a pestieknek gőzük sincs rólunk, ezért nem kiabálják be a poént. A Szomszédnéni kabaréfelvétele felkerült a Magyar Rádió weboldalára is, onnan szedtem le négy részben (csak rá kell klikkelni a négy, kék, ékezetmentes mondatra lentebb) :

mr1

Igy kezdtuk

Aztan igy folytattuk…

Utana meg ez volt

Es a nagy Vegpoen!

A Stefánia kultúrpalotában veszik fel hónapról hónapra a Magyar Rádió (mr1) klasszikus rádiókabaréját – leírom hogyan.
Belépünk a Stefánia kultúrpalotába, de nem találjuk egyből a termet. Felmegyünk az első emeletre, ugyanis zene szűrődik le onnan. Elolvassuk a feliratot a bejáraton: Arató diszkó.

Legalább olyan furcsa a hely, mint Csíkszeredában az Ami, ahol a bejáratnál a falra festett szabályzat azt javasolja, hogy azért használj néha vizet és szappant – ne gyere koszosan buliba. Ötvenes és hatvanas éveiben járó nyugdíjas párokat látunk, amint Michael Jacksonos thriller-videós műanyag, műbőr és színes latexruhába öltözve ropják a Fenyő Miklós tribute-szerű élőzenére. Kicsit megnyugszom, hogy mi nem a rock and roll zombitalálkozóra jöttünk.

A staff
90 fokkal más irányban fedezzük fel a két rádiókabarés szerkesztőt – Litkai Gergelyt és Sinkó Pétert. Sinkóval beszéltük meg, hogy mit adjunk elő: 15 percet kapott a Szomszédnéni, és látszólag Sinkó fellelkesült azon, hogy az egyik jelenetünk egy székely-magyar fordítás lesz. Egyszerre több adást is felvesznek, azokat megvágják, és szombatonként sugározzák az éterben és az mr1 honlapján 14.05 – 15.00 óra között (ismétlés hétfőn 15.05 – 16.00 óra között).

A show
Legutolsók vagyunk a programban, ami nem buli, mert a közönség a három órás műsor alatt elfárad – de ez van. Litkai kezdi egy stand-uppal, amelyik a számítógép-használat furcsaságait elemzi. A közönség finom-vegyes (fiatalabbak és idősebbek egyaránt), Litkai céloz is rá, hogy aki érti, miről beszél az nevessen, aki meg nem, nevessen azokon, akik nevetnek. A műsorát alternatív iWiW hálózatok bemutatásával zárja – példának okáért kitalálta, hogy legyen olyan, hogy OviW, ahol csak a nevet kell megadni és az óvodás jelet. Illetve a Börtön-iWiW, ahol mindössze a fogság helyét és a fogvatartott nemét kell feltüntetni.
„A nemnél a felhasználó választhat: férfi, nő vagy nő voltam, de nem akartam az lenni közül – mondja Litkai.
Következnek a jelenetek, kabarészínészek adják ezeket elő, hogy pontosak kik, azt nem tudom, de többet láttam már közülük tévében Hacsek vagy Sajó szerepében. A szövegeket Litkai, Kovács András Péter, Trunkó írják.
A felszerelés cucc – a tökéletes hangzásért 6 darab térmikrofon áll, illetve szintén a tökéletes hangzásért a színpadon perzsaszőnyeg. Cipő által okozott zajok elkerülése érdekében. Látszik, hogy 50 éve készítenek radiókabarét. Profik.
Farkasházy már nem főszerkesztő és konferanszié – ami jó dolog, mert a Szomszédnéni Produkciós Irodában két r betű is van.

A breaking news
Mikor már beletörődünk abba, hogy utolsónak lépünk, jön a hír, hogy késik Hernádi Judit (színésznő, szokott szerepelni a Heti Hetesben is), szóval készülődjünk, mert mi leszünk helyette.

Litkai bekonferál, függöny el, ki a perzsára. A többit meg lehet hallgatni – fent.

Béfé::

4 válasz: “Szomszédnéni a Magyar Rádiókabaréban”

  1. feketefene

    :D Farkasházy valahogy így hangzana, nem: Szomszédnéni Pvhodukciós Ivhoda ?

  2. kacsacj

    Mar csak MR1 es egyre gyengebb, de jo ha eljutottatok, gratula:)

  3. csomh

    Meghallgattam még pár részt abból a műsorból, de elég gyenge poénok voltak. Egyedül nálatok hallottam, hogy két poén között a közönség fele fuldokol a röhögéstől :)

  4. felméripéter

    Gratulálok, nagyon jó volt : )) És sok sikert a következőhöz!