A kiránduló ember szabályai

Mielőtt valaki kommentelne, hogy ezt a bejegyzést azért írom, hogy elmondhassam, megyek kirándulni Velencébe, elárulom, hogy igen, ezt a bejegyzést azért írom, hogy elmondhassam, megyek kirándulni Velencébe. Ez ilyen szervezett kirándulás, az egyetem szervezi, ahova én is jártam, öt nagy busszal fogunk utazni. Mivel ez ilyen komoly kirándulás, küldtek egy szabályzatot, amelyet megosztok veletek. Ha külföldre kirándultok, hasznos lehet egy ilyen szabályzatcsomag.

Az első szabály rögtön az, hogy a kirándulás szabályait be kell tartani. Ilyen alapon az első parancsolat az kellene legyen, hogy: A Tíz parancsolatot tartsd be! Illetve a tizenegyet, ezzel együtt!

A második szabály az, hogy az autóbuszt, amelyen utazunk, nem szabad elrontani. Ezt meg is indokolták azok számára, akik fejcsóválva tűnődnének, hogy minek is kell megóvni a busz állagát. Az érv így hangzik: mivel utánunk másokat is fog szállítani a busz. Meggyőztek.

A harmadik szabály követi a másodikat tematikájában, de sokkal tovább megy: Nem szabad elrontani a szállodaszobákat. Az érv szintén ugyanaz, miszerint utánunk mások is fognak ott lakni. A szöveg végén büntetéssel fenyegetőznek.

A negyedik szabály azt jelenti ki, hogy amikor indulunk haza, a csomagokat be kell tenni az autóbusz csomagtartójába. Ezt nem indokolták meg, hogy miért, de elég logikusnak hangzik. A szabály többi része azt tartalmazza, hogy az autóbusz a Punta Sabioni-ban fog parkolni. Nem egyértelmü, hogy mi a szabály ebben, de én mindenesetre nem fogom onnan elvinni a buszt.

Az ötödik szabály azokra vonatkozik, akik késnek. Aki késik, ottmarad. Az érdekessége a szabálynak, hogy csak a visszafele útra vonatkozik. Gondolom azért, mert még el kell vegyenek valami pénzeket tőlünk, úgyhogy itt nem hagynak senkit.

Hatos: Nem szabad Olaszban bent cigizni. Büntetésveszély!

A hetedik szabály is elég furcsa, és azt hiszem nem minden kiránduló emberre érvényes. Arról szól, hogy Velencét víz veszi körül, ezért hajóval kell odamenni, amiért majd pénzt kell adni. Akik hegyekbe kirándulnak azok megúszták ezt a dolgot. A busz pedig fog állni egy helyen, amiért szintén pénzt kell adni. Lehet hogy így olcsóbb, mintha mindig menne, és akkor a benzinbe kellene pótolni.

Személyes kedvencem következik, ez érvényes minden kiránduló emberre, sőt, mindazokra, akik egyáltalán kimennek a házból. Arra hívja fel a figyelmünket, hogy Velencében az idő várhatóan vagy rossz lesz, vagy jó, ezért mindenki köteles vinni ruhát rossz idő esetére is, és jó idő esetére is. Tiszta cserkésztábor hangulat.

Az utolsó szabáy győzött meg arról, hogy ebből blogbejegyzést koholjak. Emlékeztet kirándulásunk céljára, miszerint be kell bizonyítsuk az olaszoknak, hogy mi civilizált emberek vagyunk, ezért próbáljunk meg civilizáltan és fegyelmezetten viselkedni, de úgy, hogy közben érezzük is jól magunkat. A pontos román szöveg:

“Sa nu uitam scopul acestei excursii, sa incercam sa le dovedim italienilor ca suntem civilizati si bine educati, dar, bineinteles, sa ne si simtim bine, sa ne distram, cu conditia sa ne distram “cuminte”!!! ”

Úgy látszik a civilizált viselkedés és a szórakozás kizárja egymást, nagyon nehéz lehet összehangolni, ha erre külön szabály van. Én sem tudom, hogyan fogom jól érezni magam, ha nem pisilhetem le valamelyik kiállított installációt.

TSz

4 válasz: “A kiránduló ember szabályai”

  1. bunga

    beszéljetek románul, jó hangosan, nehogy kiraboljanak! (én megjártam)

  2. psszt

    ooo… minden masodik osz van, zarandokolnak az epiteszek. :)

  3. Zsók

    Hol cigiztel? (nem kell poenkodni, hogy a szadon es a tudodon) komolyan?

  4. Szomszédnéni

    Zsók,
    most komolyan,
    bent nem szabad cigizni, a teraszokon lehet, és elég jó idő volt. De ha mész, szólj, és elárulom, hol lehet cigit kapni, összesen vagy csak 3 helyen.
    TSz