F*ck

Mi a gonzó jurnalism?

Nem vagyok környezetvédő. Meggyőződésem, hogy ha valaki megfogja menteni a világot, az nem környezetvédő lesz, hanem Bruce Willis.
Mindezek ellenére ott voltam az Új Eldorádó vetítésén a Tranzitban. Kérdezte Dani, hogy miért adtam ki 50.000 lejt, hogy megnézzem, mikor volt vasárnap a film a Duna Tévén? Mondtam neki, hogy, ha választanom kell aközött, hogy egy filmet az otthoni kényelemben, a szinestévén nézzem meg vagy egy a földön ülve, egy hideg teremben, egy elhasznált, foltos vásznon, borzalmas hangminőséggel, akkor én az utóbbit választom.
A fíling az, amit nem adott vissza a Duna. A médiát, a cipőt.

1

Készítettem pár fényképet a Canon Powershotommal, ami lassan 3 éves, és az LCD monitorja úgy működik, ha kicsit megütögeted.
A filmvetítés után (a film zseniális, a vetítés lett elbaszva) sajtóbeszélgetés. A csajszi, a filmből, aki mindenkit megölel, és ezzel rengeteg barátra tesz szert – kezdi. Tulajdonképpen egyszerű a képlet – 300 család el akar menni, 600 nem. Most ennek a 600 családnak a harca folyik a Gabriel bányavállalattal. Ironikus helyzet egy arkangyallal hadakozni.
Nem normális az az ember, aki ebben a helyzetben a bányavállalattal tart. Fuck the nature, nem érdekel, de 600 embert elűzni az otthonából – nem kóser.
A vetítésen jelen voltak a Gabriel képviselői is, akiknek a környezetvédő néni megígérte, hogy visszakapják a pénzüket.

mix

Viszont tény, ami tény – Gabriel Gold Corporation is ért a PR-hoz. Mikor jöttem kifele a vetítésről, egy srác javasolta, hogy az utcára a másik kijáraton menjek ki, hogy ne zavarjuk a szomszédokat.
OK.
A másik kijáratnál ott álltak a bányavállalat szórólaposztói (lásd fotó), és olyan szórólapokat nyomtak a kezembe, miszerint nem úgy van az, ahogy, hanem.
Ez nagyon okos. A fiúk nem tudtak lefedni szórólapozással 2 kijáratot, ezért egyiktől eltérítik az embereket.
Azt a piárját neki.
A másik fontos dolog a hölgy szerint, hogy a román tévécsatornákon megy egy Gabriel által fizetett reklám, ahol egy család nyilatkozik, hogy azért mentek el Verespatakról, mert mérgezett a víz. A környezetvédő VP szerint ez hamis információ, s mint olyan, tilos lenne egy hamis tényt reklámozni, s ebben az ügyben feljelentést tettek a Nemzeti Audiovizuális Tanácsnál, amit az elutasított. Gáspárik, hahó? Túl elfoglalt a tanács a Parazitii videoklippek betiltásával?

Na ez a gonzo jurnalism.

Béfé::

22 válasz: “F*ck”

  1. almos

    Tetszenek az irasaid. Ha Hunter S elne, epp nem lenne reszeg, epp nem lenne belove, es tudna magyarul – buszke lenne. Igy tovabb.
    Es hajra Verespatak.

  2. Istvan

    Marpedig az idos holgyenk igaza van. Persze nem “mergezett”, hanem erosen szennyezett megallapitassal. Nehezfemek, de kiemelten a Kadmium tartalom erosen meghalladja a megengedett ertekeket.
    Kellemetlen, hogy zoldek mindezt elhallgatjak, hogy az egesz Szigethegyseg egy medohanyo halmaz, ugyanigy Nagybanya (stb) videke is. Azt is elfelejtik, hogy egy banyasztelepulesrol beszel, ahol meg ma is (csak) abbol elnek az emberek. Azt is elfelejti vegiggondolni, hogy senki nem fektet be abba, hogy egy ilyen geokemiailag instabil kornyeket (tobbezer banyajarat) rendbe tegyen. Erre a Roman Allamnak nincs penze. Sem a roman adofizetonek.
    Igenis egy modern technologaju, jovedelmezo arany banya, groteszk modon megfelelo alkalmat es penzt szolgaltathatna arra, hogy a kornyeket karmentesitsek. Es arra, hogy az ott levok gyerekei iskolaba jarhassanak, hogy 10 ev mulva banyazaraskor, ne csak a segely-oszto hivatalbol a kocsmaba vezeto utat ismerjek. Es a tombolo Szenafesztivalt.

    No meg azt is elfelejtik, hogy a nagy zold hoborgesben, a film megjelenese ota, az utolso 4 evben, az Abrudbanyai katolikus templom osszedolt. A nagy erdeklodestol, amit a Kolozsvaron tuntetok tanusitottak iranta. Emelett legalabb a Verespataki meg all, ujraerositve, mert a sokat szidott ceg bert fizetett a befogado plebanianak…

    Osztom a velemenyt: nem a torteto kornyezetvedok fogjak megmenteni a Foldet, de meg csak Erdelyt sem.

    P.S. Cikk Verespatak fennebb emlitett szennyezetsegerol:
    http://macko.udvarhely.net/articles/Apuseni/aranyos.pdf

  3. Szomszédnéni

    Ez az egész előbbi hozzászóllás olyan, mintha a Gold Corporationnek már magyar nyelvű PR-ja is lenne.

    A vélemenyem miszerint Brusz Villisz fogja megmenteni a földet egy cinikus megállapítás volt, nem gondoltam komolyan. Sajnálom, hogy István komolyan hiszi ezt. Épeszű ember nem gondolhatja, hogy Brusz Villis menti meg a földet, mikor Steven Seagalnak sokkal nagyobb gyakorlata van ebben.

    Béfé::

  4. KK

    Kétségtelen, h Verespatak és környéke szennyett és mindenféle gondok vannak vele. Igazi jó megoldás, h kitelepítünk onnan egy vagon embert, elhordunk néhány hegyet és egy esetleges árviz vagy nagyobb vihar esetén leméregezzük fél Erdélyt. Lehet, h nem is kéne szólni Steven Seagalnak, hogy mentse meg Erdélyt. Elvégre a Föld túlnépesedése is egy nagy probléma.

  5. Szomszédnéni

    Vigyazz, KK mert István nem érti az iróniát sem, és mindjárt küld egy linket, ami nem vezet sehová.

    Béfé::

  6. ld

    Az ironiat mindenki erti, szerintem Istvan is…viszont szerintem a kornyezetvedoknek nagyobb a “PR-ja”, mint a vallalatnak. Foleg, hogy a legtobb kornyezetvedo “onkepzokoron” es ujsagirokon keresztul sajatitotta el a szakmat/tudast (?)…

  7. KK

    Kedves Id! Tedd azért hozzá kérlek, hogy tisztelet a kivételnek… Tudod erről a természet-környezetvédősdiről már egyetemek is szólnak.

  8. ld

    …akartam…elnezest kerek azoktol akik a szakmat egyetemen tanuljak…De ez nem jelenti azt, hogy ok is nem ferditenek ott ahol lehet, ahhoz, hogy az atlag embert megnyerjek…jobban ertenek a “dumahoz” es az atlag ember nyelven, mint azok a szakemberek akik eppen az ellenkezo oldalon allnak. Ez biztos, eppen ezert a nagy szimpatia irantuk.

  9. Szomszédnéni

    Meg aztán Jean Claude van Damme sem pincsikutya.
    :)

    Béfé ::

  10. Istvan

    Nezd Befe, elhiheted, hogy a hasznalt cinizmusod megertettem, azt is felfogtam, hogy rogton zoldszivu lettel. Eppen ezert utaltam vissza ironikusan (egyaltalan nem eredeti) megjegyzesedre. Az en humorerzekem megengedi, hogy gondolataimat/magamat kinevesem. Azt is vallaltam, hogy “nem normális az az ember, aki ebben a helyzetben a bányavállalattal tart”, azaltal, hogy blogodra megjegyzest irtam. Egyebkent megdobbent engem es egyaltalan nem szorakoztatt, ez az intolerans magatartas, a szervezo Zold Erdely egyesulet is igy ir honlapjan a rendezvenyrol:”az egyetlen bányaprojekt mellett felszólaló román újságírót a közönség lehurrogta”, “a rendezvény követően az RMGC szórólapokat osztogatott…A közönség néhány felháborodott fiatal tagja hógolyókkal viszonozta a meghívást”. Az utolso megjegyzes, csak technikailag marad el a gepfegyver loballastol.
    Bocs, a hibas linkert, az « Apuseni » leagazas foloslegesen van (de abban a konyvtarban is van meg nehany erdekes cikk a temarol), helyesen : http://macko.udvarhely.net/articles/aranyos.pdf

    Mindezek mellett, csak sajat magam es meggyozodesem PR-osa vagyok, meg akkor is ha nem divat a kozvelemny 95%-aval ellentetesen gondolkodni. A temat, az egesz Szigethegyseget, az ott elo embereket, ertekeket es problemakat nem a kolozsvari kornyezetvedo irodak foteljebol vagy mozivaszonrol ismerem. Az erckutatashoz szakmamon keresztul kapcsolodom, de jelenleg ennek akademiai kerdesei (es nem banyaszati) adjak mindennapi kenyerem.

    Fokozottan zavar a kornyezetvedelem elfilozofalasa es politzialasa (pl. Romaniaban tipikusan a Nagy Romania Part es a magyar radikalis vonal a haszon huzoi). Ezek a foallasu kornyezetvedok (legtobbjuk felsofokon termeszettudmanyt vegzett), kellene vegyek a faradtsagot, hogy korultekintoen megismerjek a helyzetet, monitoring rendszereket epitsenek ki, egyaltalan ismerjek azokat a kifejezeseket amiket hasznalnak (cianidos eljaras, fem, kohaszat, stb). Ugy gondolom, hogy ez szandekosan nem erdekuk, oket csak « vezetokepzesre » nevelik, jol el vannak az irodakba es onnan osztogatjak a szivszaggato felhivasokat. Kozben osszedol az egesz Szigethegyseg monarchia-beli epiteszeti arculata, a muzeumnak beillo banyak, templomok, Nagyag, Krecsunyesd, Almas, Abrudbanya es igy tovabb, dul az alkoholizmus, es a szegenyseg, illetve ha egy kisebb ho van, akkor hetekig nem tudni semmit az egesz Szigethegysegrol, obegato jelentesekbol olvassak fel, hogy tizszer annyi emberre jut egy orvos es egy tanar, mint az orszag tobbi reszeben. Sajnos ugy kell gondoljam, hogy ez erdekuk nekik. A magatartasuk pedig tulsagosan kenyelmes.

    Oriasi problema, hogy az 5 evvel ezelotti nagybanyai baleset megtortent, de fel kell merjuk, hogy ez nem lehet altalanos. Nem vagyunk eleg korultekintoen, ha nem nezzuk meg, hogy peldaul a Fold legzoldebb allamai (Skandinav allamok, Uj Zelend, Ausztralia, Kanada), GDP-juk tobb mint 10 szazalekat termelik meg banyaszatbol (romanianak ez kevesebb mint 1 szazaleka jelenleg is, de az ev vegere szinte nulla lesz). Fejlett kohaszatuk van (pl. az Offenbanyai arzenas aranyercet– Verespataktol 10 km – jelenleg Kanada importalja es dolgozza fel, mert a romaniai normak nem engedik meg) es az energetikajuk is nagyon meggondolt, nem import fuggo. Azt is felismerhettuk volna, hogy nem volt pozitiv strategia 5 evvel ezellott a vas-kohaszatunkat csodbe vinni, az azota felfele ivelo(5szoros) piaci arak, mar tobb szaz kilometer autopalyanak adtak volna penzugyi alapot. Eleg csak belekukkantani a Kelet Azsiai hirekbe es meglattjuk, hogy masfelmilliard kinai es indiai hatalmas gazdasagi novekedest produkal, ok is tevet, szamitogepet, telefont, hutot, stb vasarolnak hazukba. Ennek a piacnak a lefedese pedig hatalmas erdekeket es politikai lobbyt mozgat meg. Ezt eddig nagyszeruen leszivtuk, befeszuk, hogy olasz zoknyigyarakra, McDonalds uzletek lancoltatara es Supermarketek hadara epul egy orszag gazdasaga. Pedig meg a szomszed, bolgar hajostars is korultekintobb, zoldberuhazasbol (egyebkent az idevonatkozo Krumovgradi aranybanya, kituno pelda, hogy maga a kisebbseg is mikent profitalt, tobb torok visszatelepult a 10 eve kiuritett del-Bolgar, Rodop hegysegi regioba) indit be banyat, eromuvet, stb. es mosolyogva, a kornyezet fejezetet reg alairva varja az Unios csatlakozast.

    A „kitelepiteses” hozzaallas pedig eleg ostobba. Ebben a gondolatmentben az ottlakok „betelepitettek”, hisz nagyreszt a nehany evtizede meg viragzo banyaszatra erkeztek oda, kb 10 szazaleka meg a monarchiabeli banyaszat leszarmazotja – „betelepitettje”. A tulajdonuk tobbszoroset tudjak kialkudni karpotlaskent. Es ennek akkor is tudataban voltak, mikro odakoltoztek (ha nem ok, akkor oseik). A vilagon ezt a kerdest mindenhol torvenyesen megoldjak, igy lesz remelhetoleg romanianak is autopalyaja, igy csinaljak a Nemetorszagi Ruhr videken is, de ugyanigy mukodik ma a dezsi vagy marosaknai sobanyaknal, vagy meg legalabb feltucat helyen Romaniaban, amit nem erdeke a erdekszervezeteknek megvizsgalnia.
    Es ne tessek a verespataki kornyezetet ugy bemutatni, mint valami „oserdot” bemutatni, mert ott 2000 eve banyaszat mukodik, annak banyaival es meddohanyoival, ipari szemetevel. Ha vannak endemikus fajok, akkor azok kimondottan magas sav es nehezfem turokepessegrol lehetnek nevezetessek.

    A kornyezeti katasztrofak (arviz, vihar) egymagukban is eleg katasztrofalisak, nem kell a kozvelemenyt allandoan katasztrofa helyzetbe tenni, es Verespatakot cunamis meg foldrengeses kornyezetbe lefesteni. Ez egy megalapozatlan strategia (mar tettek Bp-i kornyezetvedok).

    Es igy tovabb…

  11. Istvan

    KK es LD: sajnos a jelzett egyetemi szakok, tobbsegeben csak “laikusokat” termelnek. Termeszetesen nemcsak. De a kozvelemeny legtobbszor csak, azok hangjat hallja, akik nem tudva mit csinalni szakmailag magukkal alapitvanyi tamogatasu szervezetek vezetoikent tartjak el magukat. Ezt nem lenezoen gondolom, hanem mint megoldando problema velem es igyekszem segiteni.

  12. KK

    Svarcenegger? Vagy ő most túl elfoglalt?

  13. Szomszédnéni

    István, bocs kicsit elvetettem a súlykot a hozzászólásoddal kapcsolatban. Tisztelem, hogy van álláspontod, és kiállsz mellette. Mindazonáltal akkor sem látom, hogy az a párszáz család, aki, állításod szerint be lett telepítve Verespatakra, akarata ellenére el kell hagyja az otthonát azért, hogy ott bányavállalat létesüljön. Nem vagyok zöld, nem vagyok környezetvédő, én maximálisan saját magamtól tudnám megvédeni a környezetet. De nem látom, hogy miért kellene kötelezni akárcsak egy családot is, hogy azt tegye, amit nem szeretne. Azaz elköltözzön?

    Béfé::

  14. Istvan

    Nem dobigalja itt senki a sulykot. Nem kell aggodj, nemis vettem celiranyba a bloggot, a tema iranti velemenyre lettem erzekeny. Egyebkent is, egy humoristatol elvarjuk, hogy igazsagat ironikusan mondja el. :) . Ezert (is) olvasunk titeket.

    Eppen azt jeleztem, hogy a “betelepitetnek” szamomra Verespatak eseten nincs ertelme.

    De en sem akarok groteszk lenni. Az, hogy valaki el kell hagyja az otthonat a kozosseg erdekeben: leirt szavakkal nem tudom megmagyarazni es aterezni. Rosszindulatu ironia lenne torvenyekre hivatkozni. Epp ezert probaltam erzekeltetni, hogy a legtobb ott lako, epphogy a banyaszat erdekeben el ott, akar mar elhagyta egyszer otthonat elete soran. Termeszetesen nem hivatkozhatok arra, hogy « merthogy a nagyapja is oda koltozott ». Nem tudom. Ott vannak politikusok, tudosok, mindennapok egyszeru emberei akik elhagyjak otthonukat a kozosseg erdekebe. Ott vagy Te, En akik elhagyjuk otthonunkat, mert erdekunkbe all, avagy a kozosseg nem ad lehetoseget, hogy vagyaid ott eld meg ahol szulettel. Mindenkepp megjegyzem, hogy ez szociologiai es nem (laikus) kornyezetvedelmi problema.

    Mindenkeppen, ugy tudom, jelen esetben meg egyaltalan nem volt esete, hogy valaki el kellet volna hagyja otthonat eroszakosan. Bizonyara ki volt teve sok provokalasnak, ugyvedeknek, akik hazat megakartak venni. De ez a lib-gazdalkodasunkkal jar. Ennel tobbet egy maganvallalat nem tehet. Csak az allam mondhatja azt, hogy kotelezo ervennyel (es karpotlas mellett) ki kell koltozzon. De akkor meg kell tegye, barhol a vilagon.

  15. Istvan

    Az utolso gondolatra: tipikus vicc, hogy Udvarhely es Csik kozott azert nincs vasut, mert a marefalvi bacsi nem volt hajlando mindennap ki es becsukni a csur kaput…

  16. Szomszédnéni

    Akkora téma lett az a dolog itt a blogon, úgy érzem muszály hozzászólnom:
    Őőőőőő….izé…hát példáúl…őőőő…bocs..ő….izé…hát na….ez ilyen!

    TSz

  17. Istvan

    haaat, meg aztmondtad…

  18. KK

    El lehet napestig vitatkozgatni Verespatakról én azt hiszem.
    Bevallom őszintén (bár szociológus az nem vagyok), Béfével értek egyet kitelepítés ügyben, akármekkora litánia is lesz ennek a következménye.
    Nem tartom túl okosnak (és jogosnak) minden “zöldet” egy kalap alá venni és minden egyes helyet laikusképző intézetnek kinevezni, ahol ökológiát vagy környezetvédelmet oktatnak. Hidd el, lehet ott okos embereket is találni, nem csak olyan üresfejű szájhősöket, akik azt szeretnék meglovagolni, hogy manapság divattá vált környzetevédőnek lenni. Pontosan ugyanúgy, ahogy nem minden bányász ronda pénzsóvár gazember…
    Ezenkívül Verespatak igenis környezetvédelmi probléma lesz, ha meglesz, akár tetszik, akár nem. Van ott még mit védeni még ha nem is endemizmus (vagyunk egy páran, akik vettük magunknak a fáradságot és el is mentünk oda). Nem is beszélve arról, hogy a környezetre gyakorolt hatása az esetleges katasztrófának túllépne Verespatak határain.
    Neked személyesen azt tanácsolom, hogy nyugodj le egy kicsit, mert ugyanúgy ahogy én sem, te sem fogod eldönteni ezt a kérdést. Hamár úgyis ismered a Zöld Erdély honlapját, szerintem látogass el az Arany(láz) című fórumukra, szerintem neked való lenne.

  19. KK

    Parrrdon ez a “neked személyesen”, persze Istvánnak szólt

  20. Istvan

    na, szomszednenik: en a tovabbiakban megkimellek magamtol titeket.
    elnezest a beszollasert. el lettem hivva grintranszilvaniaba.

  21. Erno

    Csak annyit mondanek en is, hogy azert jo volna megprobalni a mentest egyes dolgok eseteben,amiben meg van elet azt nem kell halalra itelni.
    Amugyis ha megnyilik a banya es a kitermeles bevegzodik akkor ki vallalja a garanciat arra, hogy majd renovaljak a kornyeket?Valaszt kerek Macko.

  22. csongor

    Sulfina Barbu miniszterasszonyunk sajat szavaival jelentette ki Brusszelben, hogy a banya rehabilitacios koltsegeit a Roman Allam biztositja. Puff neki!
    Oszt mitol kozossegi erdek a verespataki aranybanya? Ugyanmar, 20%-os allami reszesedessel, adokedvezmenyekkel, kulfoldi tokevel?