Adultii spun lucruri traznite

Egy “Maturandusok” nevű kiadvány, amelyik évente jelenik meg, és közli minden magyar nyelvű középiskola végzőseinek a nevét, megkért valamire.
A szerkesztőtől kaptam egy levelet, amelyikben kifejti, hogy évente felkérnek pár közéleti szereplőt, hogy a kiadvány végén két oldalban „Útravalót” írjanak a diákokhoz.
Azzal indokolták a megkeresésem, hogy én is az erdélyi establishment része vagyok, és szeretnék frissíteni a gárdát egy humoristával.

Először azt hittem szivatnak. A második gondolatom, hogy nem szivatnak, így megfordult a fejemben, hogy mi lenne, ha én szivatnám őket. Mindkét gondolatot elvetettem, mikor megkaptam a 2006-os példányt, és végigolvastam, hogy az előttem felkértek milyen tanácsokat adtak a végzősöknek. Egyszerűen nem akartam elhinni, hogy emberek képesek ennyire sablonokban gondolkozni. Ekkor döntöttem el, hogy írni fogok a könyv végére.

De előtte pár mondat a 2006-os szerzőktől:

„A legnagyobb veszély, ami rátok leselkedik: az elszabadult liberalizmus.”
(Szász Jenő, Székelyudvarhely polgármestere)

„Fölemelem szívem és lelkem Erdély legmagasabb bércei fölé, széles ölelésre tárom két karomat és magamhoz szorítalak Benneteket, kedves végzős fiatalok, vigyázva, hogy mind együtt legyetek a Partiumtól a Székelyföldig.”
(Patek Mária Anna, a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnázium aligazgatója)

„De vajon máshol, idegenben édesebb-e a fehér kalács?”
(Dezső Venczel, a kézdivásárhelyi Apor Péter Középiskola igazgatója)

Várom a véleményeket, javaslatokat. Ti mit mondanátok a végzősöknek?

Béfé::

10 válasz: “Adultii spun lucruri traznite”

  1. Gabor

    En csak roviden valaszolnak:

    Jenonek: Tudom.
    Marinak: Ok. Johet az oleles.
    Dezsonek: Ugyanolyan.

    szerintem.

  2. kextekercs

    Azt hogy:

    Na, mán itt a nagybötűs ÉLET, oszt végre apu-anyu egyedül elenged, TALÁLKOZUNK A FÉLSZIGETEN, A HUMORFESZT SÁTORBAN!!!

  3. blk

    Hat, valahogy igy kezdenem:

    Ha mar ugy vezettek 12 even at mind valami agytalan birkanyajat, es hat -valljuk be- tenyleg agytalan birkanyaj vagytok, most szepen sorakozzatok fel a vagohidra (sajnalom a barmilyenfele hasonlatot Ossziannal – messzire megprobalom erkerulni), mert hogy ezentul is pont ugy fognak vezetni es b@szni mint eddig. Mert hogy sikerul nekik ez az biztos, de miert hat nem tudom.

    Ha tul hosszu, mondjuk, akkor majd lehet egy roviditett valozat is:

    Ha [*] ugy vezettek [*] at mind [*] szepen [*] barmilyenfele [*] messzire [*] ezentul [*] vezetni [*] sikerul [*] biztos [*] tudom.

  4. Jimi

    Haaat, te csokatule… szerintem vedd lazabbra a hangnemet mint a fentebb kozolt idezeteke, irjad nekik, hogy milyen jokat fognak majd tekeregni az egyetemen, milyen jo lesz majd mustaros kenyeret enni reggelente a Hadeszban v. Obszban, milyen jo lesz jegy nelkul utazni, stoppolni, blattolni… lakotars fustolt kolbaszat felzabalni, zakuszkajat kimartani stbstb..
    Mna, tudod te

  5. edina

    eddig azt hittem, az értelmetlen listák miatt nem veszik a végzősök (annó én sem) a kötetet, de látom, ennél komolyabb oka van…

  6. Gigi

    Sa tina ca Steaua, bai hahalelelor!

  7. végzős határőr

    aaaa emberek!!! segítsetek!!!

    nagyon nagy bajban vagyok, nincsen zakuszkám. dániában élek, és teremtett lélek nincs, aki küldene onnét. könyörgöm!!

    ha valaki tudna küldeni egy kis zakuszkát, olyan húsz-harminc ötliteres befőttesüvegre gondoltam, mert még egy évig itt vagyok. de beérem kevesebbel is. na. komolyan. ha valaki olyan segítőkész vagy hogy mi. az írjon. ha tud segíteni, írjon Ön is. On is tud segíteni, írjon!
    Zakuszkát gergőnek -most alapítvány.

    majdlehetirok@freemail.hu (tényleg ez az emilcimem)

    könyörgöm! tényleg. és most még éhes is vagyok.

  8. csati

    Há kedveseim, mosmár nagyok vattok, mosmár nem ihassátok cumisüvegből a vodkát. A zélet pedig szahar, akinek csepp esze van osztályismétlőre bukik, de azt már kilencedikben el kellett volna kezdeni.

  9. Titokzatos Leny

    kedves befe,

    vannak mufajok, amikben nagyon nehez ujat mondani. vagy ha megis, akkor az is kozhelyes marad (lasd a zakuszkak es mustaroskenyerek es vodkak dicso felhozatalat). az utravalo mufaj is ilyen. ha nem banalis, akkor mely, ha mely, akkor mas mufaj, ha megsem mas mufaj, de mely, akkor giccses.

    max erdekesebben mondhatod el ugyanazokat a banalitasokat, de minek?
    ha utravalo, legyen giccses. minel giccsesebb, annal utravalobb. nem kell felni a giccstol, nem harap.

  10. Szena

    hasznaljatok ovszert, sot mellekelve lehetne is adni egyet, ahogy a softos konyvekbe be van csusztatva egy cede, na ebbe egy olcsobb ovszert.