Polka, mint Politikai kabaré

Tegnap Gruppen-hecc kabarén voltunk, és mielôtt elindultam volna, eldöntöttem, hogy fogok ìrni róla. Hát akkor ìrok. Valahogy ùgy képzeltem el, hogy a lehetô legobjektìvebben ìrok róla. Aztán akármennyire gondolkodom, mégsincs ahogy objektìv legyek. Nem is tudom lehetséges-e ez a humor esetében. Egyik rádióinterjunkban kisütöttük, hogy a humornak is van mértékegysége, éspedig a jacht. Van decijachtos, centijachtos, vagy akár kilojachtos poén. Hogy miért éppen jacht, azt tùl fárasztó lenne elmesélni. Na de ez a mértékegység még nincs annyira elterjedve a köztudatban (alig egy hete találtuk ki). A másik dolog, hogy én szeretem a Nagy István-Gáspárik Attila párost, a Gruppen-heccnek is szórakoztam már mûsorán, viszont nem szeretem a politikai kabarét, és a szóvicceket. A szóviccekbôl csak a nagyon nemsikerülteket szeretem, vagy a nagyon bénákat ami éppen azért jó. – A polka, a politikai kabaré rövidìtése – kezdte Nagy István az estet. Tehát ezek fényében pár komment:

- Szilveszteri mûsort hoztak, kicsit elkésettnek találtam. Szerintem át lehett volna picit alakìtani, hogy ne legyen szilveszteri hangulat, mégis a bort-bùzát-békességet-tel zártak.
- A Gyurcsány-téma már rendesen kifáradt, unalmas, mégis az volt az elôadás gerince. Viszont a Gyurcsány-karakter (Henn János) szuper volt. Eddigi legjobb Gyurcsány-alakìtás, amit láttam. Tetszett a két téma, a Gyurcsány beszéd a magánéletrôl, kivéve a végét, amikor már a szarásról szóltak a poénok, és a Nemzeti dal versus Gyurcsány beszéd. Viszont visszás volt ennyi csùnya szót hallani ettôl a társulattól: kibaszott, faszkodás, lófasz, picsába stb.
- A szójátékok, néhány tényleg sikereset leszámìtva elég gyengék voltak, mint például az cìmadó EU-kùrtuk, vagy a román-magyar közös ülés, értik ugy-e, közösülés.
- Volt pár jelenet, amely nem annyira politikai sztereotìpiákban utazott, azok bejöttek, mint például az orosz szakácsos jelenet, aki Londonban nyit olasz éttermet, nem mert oda hìvták, hanem mert oda küldték.
- A Becali figura is tetszett, kedvenc poénom, hogy egyszer elkezdett egy könyvet, de abbahagyta, mert már az elején baszogatták benne, ùgy kezdôdött: üdvözöllek nyájas olvasó.
- Volt jónéhány vicc, amire Felméri kolléga ìgy fogalmazott: ez recsegett, annyira régi.
- A dalparódiák jó hangulatot csináltak, lehett lábbal verni a ritmust, viszont a poénok elég gyengére, inkább szomorùra sikerültek: “Trianon/ Leszögezve fekszem a kìnpadon. “.

Hát ennyi, nem igaz, hogy nem volt jó hangulat a teremben. Idôsebb generáció rendesen képviselve volt, elôttem egy néni szabályszerüen vissantott egyet mindig, amikor jól odamondtak valakinek.

TSz

5 válasz: “Polka, mint Politikai kabaré”

  1. felméripéter

    Én 1-et értek, mert többet nem értek. Hahaha hihhahihöhö hörf hihő. De jó 1 szópoén volt ez.

  2. levente

    Hát gyerekek, én megértem hogy K-váron felkapott a kis humortársulatotok, azt is megértem hogy lenézitek a többi amatőr próbálkozót. De hogy egy közel 20 éves múlttal rendelkező társulatot “szakértelemmel” le-blamálni, ezzel kissé túl löttetek a célon.
    A Gruppenhecc társulat profi színészekből áll, NAGY NEVEK, NAGY TEHETSÉGEK. Ti nem vagytok meltók arra sem, hogy kellékesként dolgozzatok nekik. Ki hallott a szűk barati körén kivűl Felméri Péterről? …? jön a válasz… a családja! Na és a Médiabefutó nézői… (amit hála a Fennvalónak sikeresen, REÁLISAN kiparodizált a Madártej).
    Térjetek magatokhoz gyerekek. Én nem azt állítom, hogy nullák vagytok, mert ez hazugság lenne. De a Félsziget Fesztiválon is, azon a napon, amikor egymást követve léptetek színpadra, Madártej, Szomszédnéni, Gáspi-Stefi, a leggyengébben (szakmai szemmel figyelve) ti alakítottatok.
    Tehát nem áll jogotokban így vélekedni másokról, még akkor sem, ha magánéletben, egymás között barátok vagytok.
    Picit fogjátok vissza magatokat.
    Fehér Levente – Budapest (Mikroszkóp)

  3. Szomszédnéni

    Levente,
    maradok én is a tegezésnél, habár életkorodat nem ismerem.
    Köszönjük a kritikát, és a figyelmet. Kritikád kioktató és személyeskedő hangvételü, így nem hasznos számunkra.
    - Azt írod szakértelemmel leblamálni. Sehol nem állítottam, hogy szakértői véleményt mondok, egy nézői véleményt írtam a saját blogomba.
    - Egy olyan előadásról írtam, amelyet nem láttál.
    - Összetéveszted a humort a színészettel.
    - Azt írod szakmai szemmel figyelve. Mire alapozod? A Mikroszkóp weboldalán nem látni a neved.
    TSz

  4. levente

    Tisztelt TSz, BF.

    Igen kioktato es szemelyeskedo a kritikam. De amint irtad… (szerinted) nincs szuksegetek “kioktatasra”, a szemelyeskedesert elnezeseteket kerem, de nem turtem/turom mint erdelyi szarmazasu, hogy ez tortenjen.
    Tudnod kell, hogy lattam az eloadast amirol beszeltek.
    Egy marosmegyei falubol szarmazom. Minden evben hazamegyek, es vegig nezem a 4 kabaret (Vasarhelyi radio, Gruppenhecc, Hahota, Madartej). Egy kabareszinhazban dolgozom, es ugy erzem, ha nem is sokat, de keveset ertek a kabaremufajhoz)
    Azt irtam szakmai szemmel figyelve.. igen. A Mikroszkopnal kritikus vagyok. nem latni a nevem, mert szerzodesem nem kizarolagos, es nem tartozom kozejuk. de azert emlitettem a mikroszkopot, mert annak koze van a kabarehoz, ugyanakkor a debreceni, es a gyori szinhazak kritikusa is vagyok

    Na mellekes.
    BUEK

  5. TomBoj

    Ki ez a “levente” csupa kizsibetuvel beirva (nem en irtam) szerintem mar nincs is meg!! De ti fiuk azota messze jartok, gratulalok es sok sikert!!!!