Tùlvilági történetek

A hétvégét Mezôsámsondon töltöttem, a világ végétôl visszább pár kilóméterrel. Pár kilóméterrel odébb a Pogányvár nevü tanya van, na az a világ vége. Szeretek ide járni, mindig jó kis sztorikat hallok, ezekbôl tallózok.

Megérkeztem a kocsmába, persze hogy ott volt Gyulajancsi. Mesélt a Koszovói verekedésrôl. Ez néhány évvel ezelôtt történt a kocsmában, azóta is emlegetik. Akkora verekedés volt, hogy utána a harmincnégy háromlábu szék közül egynek sem volt meg mind a három lába. A mentô nem gyôzte behordani a városba az embereket. Mindenféle hatóság megérkezett, még a Pro TV is (életükben elôször ezen a vidéken) felmikrofonozva, odamentek a kocsmároshoz, megkérdezték, mi folyik itt, mire a kocsmáros a fejéhez kapott:
– Dulaidoamnie, Mai rau ca in Kosovo!
A ProTV a hirekbe ezt a mondatot bevágta, látta az egész falu, és azóta Koszovói verekedésnek emlegetik.
Akkor történt hogy egy roma gyereknek ùgy összetörték az állkapcsát, hogy az orvosok csak valami drótokkal tudták helyrehozni. Ezek a drótok kìvül voltak, azóta Terminátornak hìvják a srácot.

A ProTV azóta még volt egyszer Mezôsámsondon, nemrég, amikor egy veszett róka megharapott egy disznót az egyik disznófarmon. A disznót levágták és eladták a cigányoknak. Egy hétig a mentô napi négyet-ötöt tért a betegekkel, megìrta a Népujság, volt a ProTV, ìgy aztán elterjedt, hogy a mezôsámsondiak megvesztek. Azóta bármerre mennek a környéken, le kell tagadják, hogy sámsondiak, mert ha nem nagy ìvben elkerülik ôket. Az egyik fôcìm például egy román ùjságban az volt, hogy: Satul fantoma.

Megérkezik Vassjancsi. Hallja, hogy a Koszovói verekedésrôl van szó, és elmeséli azt, amit már lassan 18 éve el szokott mesélni ilyenkor. Nagy alkesz a csávó, és egy alkalommal, még a kommunizmusban, amikor egy jól megtermett rendôr volt a faluban, bandukolt hazafelé a rendôrség elôtt, részegen persze. A rendôr barátságosan intett neki, hogy menjen közelebb. Ahogy testközelbe ért Vassjancsi, a rendôr behùzott neki két nagy istenes pofont, és mondta, hogy most menjen szépen haza. Azóta bármilyen verekedésrôl van szó, Vassjancsi mindig elemlegeti kis büszkeséggel a hangjában:
– Azok voltak a pofak, barátom, azok. Azok aztán pofak voltak. Mit Koszovói verekedés? Azok voltak a pofak.

Hamarosan megérkezik a Balettos. Azért hìvják ìgy, mert erôsen sántìt az egyik lábára. A felesége is csùfolja, egyszer utánakiabált, amikor indult a szekérrel a mezôre, hogy:
– Te sántalábu girbics!!
Azzal a Balettos felkapta az ostort, be a házba, a visìtozás lehallatszott a fodrászatig.

Na mennem kell, még sok ilyen sztori van, csak na. Ha akarjátok majd még mesélek.

TSz

11 válasz: “Tùlvilági történetek”

  1. zoli

    Akarom

  2. Oogie

    Még mesélj ilyen jókat. :) Amúgy ezekröl a nevekröl eszembe jutott egy pár gyerekkori becenév, amivel anyum engem idegesített. Ilyen volt a Luburgyina, meg a Ketyó. Nincs semmi jelentésük ezeknek a neveknek, nekem mégis olyan röhelyesek. Lehet csak nekem tünnek annak.

  3. dzsakéta

    én is akarom

  4. Szomszédnéni

    Oogie
    Már hogyne lennének jelentéseik, csak azokat mi nem tudjuk ésszel felfogni. Több friss zöldség a reggeli hidegzuhany után, s talán majd akkor.
    TSz

  5. Oogie

    Fúrcsa, eddig is sok zöldséget fogyasztottam és nem segített a jelentések megfejtésében. A két fö eledel ami a hüttömben mindig megtalálható az a murok meg a tej. A tejet a müzlihez, a murkot meg a fütyöléshez eszem. De lehet a jelentésmegfejtésekkel is úgy van mint a fütyöléssel. Ha hiszel benne, hogy a zöldségektöl az egész jobban fog menni, akkor be is teljesül kivánságod. :)

  6. Szomszédnéni

    Bacsa, bocs, de eppen a hozzaszolasodat spam-nek minositettem, veletlenul persze. Ugy van, hogy altalaban ki kell torolni vagy 6-8 spamet, es van ezek kozott par hozzaszolas is, felreklikkeltem, de a valaszom: ok, persze, meg meselek.

    Oogie
    Egy srac meselte egyszer egy kisebb tarsasagban, hogy a szulei az hitettek el vele, hogyha murkot eszik megno a futyije. Utana megkerdeztem tole, hogy mibol gondolja, hogy a szulei nem mondtak igazat. Ahogyan vorosodott, ugyanolyan gyorsan multak az eselyei a csajoknal akik meg ultek az asztalnal.

    TSz

  7. Oogie

    Örkény Istvánnak van egy egyperces novellája, ami arról szól, hogy az ananásznak túl nagy a presztizse. Szerinte az ananásznak nincs jobb íze, mint a töknek . Na azt hiszem a muroknak is túl sok jó tulajdonságot tulajdonítanak.:) Az a baj egy pár ember el is hiszi és túl késön ébred fel.

  8. bacsa

    Pedig remek szojatek volt, szerintem, kihasznalva az ekezethianyt, a szovegedet es a hozzaszolasokat. Ha!

  9. Huba

    Van egy játszótér, ott ahol laktam az egyetemig. Na én is ott nőttem fel együtt az urbanizálódott falusi munkás gyerekeivel. Voltak olyan nevek, hogy : Kopac, Kolbász, Bibika, Cseka, Füles, Csóka, Paki-majom, Brüszli [...] .

    Most nemrég találkoztam velük. Ácsok, kőművesek. Melósok.

    Demeter Szilárdnak van egy hasonló leírása, mely a vlahicai gyerekkorát ídézi. Esetleg megvan valakinek ez ?

  10. Szomszédnéni

    Nekem. Az Egérfelügyelő, nem? Csak nyomtatva.

    Béfé::

  11. jeno

    Szerintem eleg unalmasak ezek a tortenetek videkrol, azt hiszem azert erzem igy, mert eddig nagyon sokat szoktam kacagni a tsz viccein, meg sztorijain, es azokhoz kepest ez nem fonyeremeny most. egy kicsit hasonlit azokhoz az unalmas tortenetekhez, amiket az asszonyok szoktak meselni a szulesrol, a ferfiak a katonasagrol es az emberek altalaban az almaikrol..hm-hm, milyen erdekes, meg minden, de rohogni, szoval ugy kacagni nemigen tudtam. Elnezest, hogy megnyilvanultam, Jeno