Halyrá magyarok!

Idén Horvát Zsolttal, Demeter Szilárddal és Zilahi Imrével nyomjuk a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor lapját a Tusványos Presst.

tusvanyos
Ezt a kajajegyet a helyi Univers Tourist cateringes-designer-filológusai készítettek, hajlok arra, hogy ez egyszemélyben Bözsi néni, a szakácsnő. Lássik ki vesz észre rajta egy aprócska hibát?!


Nem hittem volna, hogy az ebédjegyeket nyomtatók között találom meg a modern kor nyelvújítóit. Nekik megy az alábbi üzenet.
Szeretlyük, tisztelyük ezt a lyelenséget, köszönlyük maradlyatok ojan lyók, amijeneknek elvárlyuk – szárnyallyátok túl Lyózsef Attilát, Ijés Gyulát és Dsida Lyenőt.
Merlyünk úlyítani!

Béfé::

9 válasz: “Halyrá magyarok!”

  1. gasparik

    megvan a hiba, habár nem is olyan apró! Szóval az Üdvözölyük szót hosszú ű-vel kellett volna írni. Helyesen a szó: űdvözölyük. mit nyertem?
    gasp

  2. tot anna

    Aprocska eszrevetelem lenne.
    Befe!
    Kovetkezetlenul alkalmaztad az altalad nepszerusitett nyelvuyitas szabalyait. Itt csak egyszeruen arrol van szo a nyelvuyitas ertelmeben, hogy a “j” helyett “y”-t irunk. Mert ugye elavult szabalyok szerint igy helyes: “udvozoljuk”. Ehelyett a kayayegyen ez all: “udvozolyuk”.
    Tehat felmerul a gyanu, hogy nem kellene azzal gyanusitani itt egyeseket, hogy nem tudyak helyesen hasznalni a “j”-t es “ly”-t, itt csak a “j” betu irgalmatlan kiirtasarol lenne szo. De ha tuzetesen megnezzuk a yegyet akkor a fenti feltetelezes megsem allja meg a helyet, mert akkor ezt kellett volna irni: “yo etvagyat”. Vagyis a kayayegy keszitoi lehet megsem tudatos nyelvuyitok, csak egyszeruen nem tudtak eldonteni melyik valtozat helyes: “udvozolyuk” avagy “udvozojuk”.

  3. eszter

    megvan a hiba es tenyleg nem aprocska.szerintem nem csupan arrol van szo, hogy y vagy j, szerintem ez az udvozolyuk ugy szuletett, hogy hallas alapjan irta a valaki es igenis tudatos nyelvujito, mert ugy gondolta, igy a helyes leirni.termeszetesen ez most csak tapogatozas a sotetben, de agy az esely, hogy igy legyen.

  4. kextekercs

    Lehetett volna POFTA béjjeg is, még pecsét is van.
    Még nInC itt DE már JUN

  5. aker

    Szerintem meg az az aprocska hiba, hogy a magyar meg a roman szoveget nem egyforma karakterrel irtak, akkor mar mondhatnank hogy a joszandek legalabb megvolt. yo!

  6. tot anna

    Minden esetre tetszik nekem ez az uj irasmod, lakom aker-nek is yo igy. Tudatos vagy nem tudatos nyelvujitas, mindenesetre fejtorest okoz. Lehet nem is hasznalom ezentul ezt a “j”-t. Mit szolnatok Yuditok, Yolanok, Yohannak, Yanosok, Yakabok, Yonatanok, stb.

  7. feketefene

    Szerintem kérdezzük meg Balázs Gézát…
    Hej hejj helyes beszééééééééééééééd….

  8. Dózse Gyuri

    Katering yegyek és egyéb publikációk korrektúráyát vállalyuk. AKCIYÓ: augusztusban a J-ket 30%-kal olcsóbban yavítyuk.

    e-mail: gh.doya@heyesirunk.he

  9. Csati

    Szerintem tavajj óta yavult a hejjzet, mert akkoriban, ha yól emléxem valami ijjesmi vot odairva:

    “Üdvözöljünk!”

    Szólhatott valaki, hogy ez igy nem yó. És most már yó.